26938621338_3ec0bcbe5b_ka
V zraku · buzz buzz

Opazovalci neba so v Kanadi odkrili nov naravni pojav, ki močno spominja na severni sij. Po podatkih Nase so “citizen scientists” – ljudje, ki jih financira Nasa, se zanimajo za znanost, a nimajo formalne izobrazbe – med letoma 2015 in 2016 zabeležili 30 primerov pojavov teh skrivnostnih lučk. Nasa je avroro poimenovala Steve.

Navadnemu opazovalcu bo Steve (Strong Thermal Emission Velocity Enhancement) videti kot osupljiv severni sij. Vendar pa znanstvenik in inženir Notanee Bourassa, ki že več kot 30 let opazuje znamenito avroro, meni, da je to, kar je opazil ‘nenormalno’. Severni sij je običajno v zeleni, modri in rdeči barvi, Steve pa je vijoličaste barve z zeleno obrobo, ki valovi.

Steve sicer nastane na podoben način kot severni sij in se pojavi takrat, ko električno nabiti delci magnetosfere, v glavnem so to elektroni, lahko tudi protoni (Sončev veter) in nekateri težki ioni (kisik in dušik), pridejo v stik z Zemljinim ozračjem in tam reagirajo ter posledično zasvetijo. “Če kaj, potem sta severni sij in Steve samo različna okusa sladoleda,” ugotavlja Nasa.

Če je torej severni sij na vašem seznamu stvari, ki jih morate vsaj enkrat v življenju videti, potem boste veseli, da potovanje na severni tečajnik ne bo več potrebno. Steve se namreč pojavlja bližje ekvatorju, zlasti v južni Kaliforniji. Na žalost je ta viden samo 20 minut do ene ure po tem, ko se pojavi.

Galerija – Steve, nov ‘severni sij’, ki se pojavlja bližje ekvatorju

Steve, nov 'severni sij', ki se pojavlja bližje ekvatorju.Odpri galerijo
helena-lopes-463976-unsplash Strogih heteroseksualcev ni, pravi študija The Hawking Excitation 5 trenutkov, ko nas je Stephen Hawking nasmejal do solz andrew-neel-237802-unsplash Tega nikakor ne smete narediti na intervjuju za službo giphy (2) V teh letih je življenje najdražje ·