Peter Bence
V zraku · dan za

Če se boste podnevi skrivali v prijetni senci in se hladili z ohlajenimi osvežilnimi pijačami, potem se zvečer odpravite v mesto in zaživite. Čaka vas namreč kopica odličnih dogodkov, ki bodo dali temu poletju piko na i.

Tukaj si lahko pogledate, kateri dogodki vas čakajo ta mesec in na začetku prihodnjega!

Sreda, 20. 6.
POLETNA NOČ: Vse najboljše!

Predvečer prvega poletnega dne zaznamuje prav posebno glasbeno praznovanje. Poletna noč bo tokrat posvečena obletnici nacionalne radiotelevizije, ki letos slavi nekaj pomembnih jubilejev, med drugim kar devetdeset let radijskega in šestdeset let televizijskega oddajanja. Koncertni večer kot osrednja prireditev obletnega leta bo gostil najimenitnejše domače vokalne soliste s spremljavo Big banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki se bodo z najlepšimi melodijami sprehodili skozi našo bogato kulturno zgodovino.

20. junija ob 21.00 / Kongresni trg, Ljubljana

Petek, 22. 6.
Tušev tek barv

Že tretje leto zapored bo prestolnica po enakonočju v poletje vstopila z edinstvenim spektaklom. Ponovno bo namreč potekal Tušev tek barv, ki bo ob koncu postregel z glasbeno poslastico. Letos v Ljubljano prihaja perspektivni dvajsetletnik Alan Walker, najbolj znan po svojem singlu Faded iz leta 2015, ki je prejel platinasto nagrado v več kot 10 različnih državah. Trenutno se uvršča na 17. mesto na seznamu DJ Magovih prvih 100 DJ-jev leta 2017, kar je kar 38 mest višje kot leto poprej, in je eden redkih DJ-jev, ki je na YouTubu presegel milijardo predvajanj. Na odru mu bo sledila navdihujoča Mari Ferrari.

22. junija ob 15.00 / Ljubljana / Kardeljeva ploščad

Petek, 22. 6.
8. Sladolent

Na festivalu bo letos nastopilo 30 slovenskih kuharskih mojstrov in mojstric. Po trije med njimi bodo v družbi vrhunskih slovenskih vin vsak večer predstavili avtorske jedi ulične prehrane, ki jih vsako leto ustvarijo posebej za Sladolent. Med njimi najdemo mednarodno znana imena, kot so Tomaž Kavčič (Gostilna Pri Lojzetu), Janez in Tomaž Bratovž (JB Ljubljana), David Vračko (Mak), Grega Vračko (Hiša Denk), Uroš Štefelin (Vila Podvin), pa tudi številne mlade kuharske mojstre, ki jim Sladolent ponuja čudovito priložnost, da zasijejo.

do 30. junija / Maribor / Lent

Petek, 22. 6.
Briljantina

Po velikem uspehu muzikala Mamma Mia!, ki je navdušil tako svetovno kot domače občinstvo, si boste lahko ljubitelji omenjene zvrsti premierno ogledali muzikal Briljantina, nastal leta 1971 pod peresi Jima Jacobsa in Warrena Caseyja. Na Broadwayu je doživel kar 3388 ponovitev v osmih letih, kar ni do tedaj uspelo še nobenemu drugemu muzikalu. O njegovi uspešnosti priča tudi dejstvo, da so leta 1978 po gledališki predlogi posneli film, v katerem sta glavno vlogo odigrala takrat še neznana John Travolta in Olivia Newton-John.

22. junija ob 21.00 / Ljubljana / Cankarjev dom

Sreda, 27. 6.
Dirt Dessert

Slovenski pregovor pravi, da v tretje gre rado, pri Dirt Dessert pa dodajajo: »Sploh, če ti zleze pod kožo in pride v navado.« Proga pod Joštom pri Kranju je do zdaj gostila že tri zelo uspešne tekme evropskega prvenstva v gorskem deskanju, zato so bili letos izbrani za gostitelja svetovnega prvenstva v gorskem deskanju. Svetovno prvenstvo WMC2018 bo gostilo najboljše tekmovalce svetovnega ranga, ta edinstven športni dogodek pa bomo končno lahko doživeli tudi na domačih tleh.

do 1. julija / Kranj

Sreda, 27. 6.
59. Jazz festival Ljubljana

Letošnji festival še posebej odraža bogastvo slovenske glasbene scene, ob tem pa ponuja vznemirljiv izbor mednarodnih umetnikov. Festival je ogledalo značilnosti časa in trenutka, v katerem živimo, pa tudi raznovrstnosti domačega godbenega prizorišča v vseh njegovih odtenkih, tako generacijsko kot po načinu glasbenega izražanja. Med drugim si boste lahko deset koncertov v Parku Cankarjevega doma ogledali brezplačno. Dobrodošli v neomejeni kozmos kreativnosti in glasbenih užitkov!

do 30. junija / Ljubljana / Cankarjev dom

Četrtek, 28. 6.
Otvoritev 66. Ljubljana festivala

Priznana katalonska gledališka skupina La Fura dels Baus, ki je bila ustanovljena leta 1979 v Barceloni, se vrača v prestolnico. Eden od šestih umetniških vodij Carlus Padrissa, ki je lani otvoril 65. Ljubljana Festival s slikovito uprizoritvijo scenske kantate Carmina Burana, se s svojo umetniško stvaritvijo tokrat poklanja Magellanovi odpravi iz leta 1519. Predstava Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta, ki bo narejena posebej za prizorišče na Kongresnem trgu, pripoveduje zgodbo o enem izmed prvih in največjih raziskovalnih projektov v zgodovini človeštva.

28. junija ob 21.00 / Ljubljana / Kongresni trg

Sobota, 30. 6.
Poleti v NUK

Ob soju sveč, v zavetju hladnih sten NUK-a, bodo že peto leto zapored čarali z glasbo in gledališčem začinjene prelepe poletne večere, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega. Trije festivalski tedni bodo vsebinsko zaokroženi s sedmimi tematskimi sklopi, vsakemu bo namenjen en dan v tednu. V goste tokrat prihajajo Svetlana Makarovič, Adi Smolar, Zlatko, Nipke, Zala Smolnikar, Etno banda, Strip, Rudi Bučar, Terkaj in mnogi drugi, festival pa bo zaključila letošnja slovenska evrovizijska predstavnica Lea Sirk.

do 21. julija / Ljubljana / Atrij kavarne NUK

Sobota, 30. 6.
Simfonična ekstaza 2

Edinstveni glasbeni spektakel se vrača na ljubljansko prizorišče. Mednarodno priznani in cenjeni slovenski skladatelj, aranžer, producent, večinstrumentalist in dirigent Rok Golob bo na velikem odru ponovno združil izjemne glasbenike iz sveta popa, rocka, rapa in klasične glasbe. Pod njegovo dirigentsko taktirko bodo nastopili Orkester Zagrebške filharmonije in Perpetuum Jazzile z izjemnimi solisti: Gibonni, Tomi M (Siddharta), Nuška Drašček, KiNG FOO, Maja Keuc, Katrinas, Murat & Jose, Lana Trotovšek, Metalsteel, Nina Strnad, Omar Naber in Tinkara Kovač.

30. junija ob 21.00 / Ljubljana / Kongresni trg

Torek, 3. 7.
Poletje v Tivoliju

V mestnem parku so tudi letos poskrbeli za razvajanje duha in telesa, saj Poletje v Tivoliju tople in brezskrbne poletne večere že tradicionalno napolnjuje z bogatim kulturnim dogajanjem. Program Poletja v Tivoliju je stkan med Gradom Tivoli in Ustvarjalnim centrom Švicarija, kjer je mogoče uživati v kantavtorski glasbi in glasbenih večerih sodobne glasbe, v umetniških dogodkih in vodstvih ter filmskem ciklu, katerih rdeča nit bo ustvarjanje mostov med posameznikom in skupnostjo ter skupnostjo, umetnostjo in naravo. Več na www.mglc-lj.si.

od 3. do 31. julija / MGLC in Ustvarjalni center Švicarija

Torek, 3. 7.
Angie Stone

S tremi nominacijami za grammyja in z več kot petimi milijoni prodanih albumov, ki so vsi po vrsti zasedli najvišja mesta svetovnih glasbenih lestvic ter enim, ki se je povzpel na sam vrh Billboardove lestvice Top 10 R&B albumov, je Angie Stone nedvomno ena od najpomembnejših R&B in soul izvajalk na svetu. V Ljubljano prihaja na povabilo Musicology Barcaffè Sessions, ki bo s tem koncertom tudi zaključil svojo letošnjo glasbeno sezono.

3. julija ob 21.00 / Ljubljana / Gospodarsko razstavišče

Sreda, 4. 7.
Festival uličnega gledališča Ana Desetnica

Mednarodni festival uličnih gledališč Ana Desetnica predstavlja sodobne ustvarjalne tokove na področju uličnega gledališča. Odlikujeta ga izdelanost umetniškega koncepta in prizadevanje organizatorjev, da festivalski utrip vsako leto zaživi z roko v roki z utripom mesta. Na različnih prizoriščih se bo tako predstavilo veliko število pouličnih artistov, klovnov, cirkusantov, žonglerjev, vrvohodcev, požiralcev ognja, glasbenikov, provokatorjev, plesalcev in igralcev iz Slovenije in od drugod.

do 7. julija / Ljubljana

Četrtek, 5. 7.
Film pod zvezdami

Poleti na Ljubljanskem gradu ponoči zasijejo tudi filmske zvezde. V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Ljubljanski grad je Kinodvor znova pripravil izbor nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone, ki bodo 24 zaporednih večerov na ogled v letnem kinu pod zvezdami. Na Grajskem dvorišču bo prvo javno projekcijo na slovenskih platnih letos doživelo pet filmskih poslastic. Vstopnice za vse projekcije so v predprodaji od 13. junija dalje.

do 28. julija / Ljubljana / Grajsko dvorišče

Četrtek, 5. 7.
Peter Bence

Priznani madžarski virtuozni pianist, skladatelj, producent in prava internetna senzacija zadnjih let je s priredbami skladb Michaela Jacksona, zasedbe Queen in avstralske zvezdnice Sie na YouTube in Facebook kanalih zbral že več kot 250 milijonov ogledov. Njegova ekspresivna interpretacija, strastno, vihravo in udarno igranje, okrepljeno z izvrstno klavirsko tehniko, navdihuje mlajše in starejše generacije glasbenikov in ljubiteljev glasbe po celem svetu. Svoj debitantski album, na katerem bodo predstavljene nekatere njegove najboljše priredbe in avtorske klavirske skladbe, namerava izdati ob koncu letošnjega leta.

5. julija ob 21.00 / Ljubljana / Križanke

Četrtek, 12. 7.
Pivo in cvetje

Ponovno ste vabljeni v zibelko piva, tokrat na že kar 54. festival zapovrstjo. Žanrsko najbolj odprt in cenovno najdostopnejši glasbeni dogodek v Sloveniji ponuja mnogo glasbenih zvrsti: od popa do rocka, latino ritmov, muzikala in elektronske plesne glasbe, do narodno-zabavne. Nastopili bodo Balkan Boys, DJ Alex Rannero, Mrfy, Phil Campbell & The Bastards Sons, največ navdušenja pa bo gotovo požela avstralsko-ameriška superskupina The Dead Daisies, ki k nam prihaja na vrhuncu evropske turneje ob izidu svojega četrtega albuma Burn It Down.

do 15. julija / Laško

Narezek-1-2 2. Festival kraškega pršuta: užitek po kraško shutterstock_722603713 Kolesarjenje po Ljubljanskem barju fjaak-1-1200x1200 K4 praznuje 29 let z berlinskim triom FJAAK festival zdravja 5. Festival zdravja 2018: po koristne nasvete na Gospodarsko razstavišče · · · · · · · · · · · · ·