Well-Known World Brand Logotypes
V zraku · buzz buzz

Podjetje 7Brands je pred kratkim raziskalo korenine imen blagovnih znamk. Kaj torej pomenijo in kakšne zgodbe se skrivajo za znamkami kot so Nike, Durex, Nintendo, Jägermeister, Volkswagen in drugi, pa si preberite v članku.

1. Nike

Ime blagovne znamke Nike prihaja iz antične Grčije – Nike je bila boginja zmage.

2. Fanta

Direktor franšize Coca-Cole v Nemčiji je svojim uslužbencem naročil, naj pri iskanju imena uporabijo Fantasie, kar je nemška beseda za domišljijo. In rodila se je Fanta.

3. Nintendo

Izvor imena Nintendo je še zmeraj tema vročih debat, najpopularnješi prevod je “pusti srečo nebesom”.

4. Samsung

V korejskem jeziku sam pomeni tri in sung pomeni zvezda. Samsung se tako lahko prevede kot trozvezdje ali pa tri zvezde. Število tri pa med drugim predstavlja številčnost in moč.

5. Nivea

Niveus je latinski prevod za snežno belo – snežna belina tako odseva v barvi logotipa podjetja.

6. Cadillac

Antoine de la Mothe Cadillac, francoski raziskovalec je “zakrivil” ime Cadillaca. Predstavljal bi naj pionirski duh.

7. Reebok

Vnuk ustanovitelja je prej imenovano podjetje J.W. Foster and Sons preimenoval v Reebok s preprostim pogledom na ime antilope v južnoafriškem slovarju – grey rhebok.

8. Durex

Kondom, ki ima svoj dom v Veliki Britaniji je preprosto okrajšava za Durable Reliable Excellence.

9. Jägermeister

Dobeseden prevod nemške besede Jägermeister pomeni “mojster lovcev”. Na to namiguje tudi etiketa, ki vključuje pesem lovca ter referenco na njihove zavetnike, svetega Huberta in svetega Evstahija.

10. Lego

Ime Lego izhaja iz danske besede leg godt, kar pomeni “igraj se dobro”.

PREBERITE ŠE: 15 skritih sporočil znanih logotipov

11. Volkswagen

V časih, ko so bile nemške ceste rezervirane le za premožne, je nemška znamka Vokswagen, ki pomeni “avto ljudstva”, ponudil nekaj drugega.

12. Pantene

Švicarska znamka šamponov je dobila ime po eni izmed sestavin, provitaminu pantenola vitamina B5, ki so ga odkrili znanstveniki med drugo svetovno vojno.

13. Sony

Sonus je latinska beseda za zvok, hkrati pa ima ime korenine tudi v “sonny boys” – sposojenki v japonskem jeziku, ki pomeni “pametni mladi možje”, kakor so se poimenovali ustanovitelji.

14. Adidas

Ime Adidas nasprotno s popularnim menjem ne pomeni “All Day I Dream About Sports”, temveč je le okrajšava imena ustanovitelja – Adolf (Adi) Dassler.

15. Pez

Ime Pez prihaja iz nemške besede za poprovo meto – Pfefferminz, takšen je pa tudi bil originalni okus bonbončkov. Danes so ti na voljo v tisoč in enem okusu.

16. Kodak

Ustanovitelj George Eastman je verjel, da mora biti ime znamke kratko, lahko za izgovorjavo ter brez pomena samo po sebi. Prav tako bi naj bila njegova najljubša črka prav K. In rodil se je Kodak.

17. Toyota

Znamka, ki je ime dobila po ustanovitelju Kiichiru Toyodi, se je leta 1937 preimenovala v Toyoto, tudi zato, ker bi naj toyoda pomenila “plodna riževa polja”.

18. Spar

De Spar je akronim za Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig (nizozemsko za “združena korporacija, v kateri vsak profitira”). De Spar je tudi nizozemska beseda za smreko, od tod tudi logo.

19. Volvo

Podjetje, ki je nastalo kot pomožna dejavnost v industriji krogličnih ležajev, je svoje ime našlo v latinski različiči za “vrtim se”.

20. Nikon

Nikon je okrajšava za Nippon Kogaku, kar pomeni “japonska optika”, kar pa sploh ni presenetljivo, saj je podjetje najbolj znano po izdelavi fotoaparatov.

B3jO_UNIcAArft 10 kreativnih DIY idej za zavijanje božičnih daril cover Čudovite naravne kreacije iz snega in ledu vl Najbolj zabavne fotografije z voženj z vlakom smrti PicMonkey Collagesocialnatippi2 Viktorija Pashuta je fante oblekla v socialna omrežja ·