201805011136591713
Kulturni izbor · film

Ni ga čez udoben fotelj, topel napitek, prigrizke in film, ki nas spravijo v dobro voljo, še posebno če imamo bolj tečen, dolgočasen dan. Po navadi so to komedije ali pa prijetne življenjske zgodbe s srečnim koncem, ki pustijo v naših srcih toplino in ugodje ter nas tako pospremijo v dober spanec. Pa si poglejmo, s katerimi filmi bomo ta konec tedna preganjali dolgčas.

Vsem nam je kdaj dolgčas, zdaj pa še sploh! In namesto da bi strmeli v prazno, si lahko ogledamo filme, ob katerih ne bomo zaspali in ne bomo začeli tipkati po zaslonu telefona. Seznam, ki smo ga sestavili, je bogat. Preveri, ali ti kateri izmed filmov ustreza.

Hitri in drzni (The Fast and the Furious, 2001)

Dominic Toretto je prepričan, da so ulice Los Angelesa njegovo kraljestvo. Vsak dan sestavlja in popravlja izjemno zmogljive dirkalnike, ponoči pa tekmuje z vsakim, ki ga izzove. Njegovi ekipi se želi pridružiti tudi Brian, ki pa je v resnici policist v civilu.

Forrest Gump (1994)

Forrest je podpovprečno inteligenten, a zvest svojim načelom. Skozi niz neverjetnih naključij postane slaven in je tako udeležen v številnih ključnih svetovnih dogodkih.

Koyaanisqatsi (1983)

Režiser in producent Godfrey Reggio je v poznih 80. letih predstavil svoj eksperimentalni dokumentarec kot skrb vzbujajoče opozorilo človeštvu. V prvi tretjini filma se posveča naravnim lepotam z vseh koncev sveta, v drugi in zadnji tretjini filma pa vsemu, kar je prišlo izpod človeških rok: eksplozijam, velemestom, atomski bombi, avtomobilom, vesoljskim ladjam, ruševinam …

Osmi potnik (Alien, 1979)

V tej znanstvenofantastični grozljivki srečamo vesoljsko trgovsko ladjo s sedmimi potniki, ki ji pot prekriža signal, ki kliče na pomoč. Ko se ustavijo na planetu, se na enega potnika prisesa čudno bitje, ki pa ga nekaj dni zatem zapusti. V telo mu vrine zajedavca, ki zraste in nato ‘skoči’ iz trebuha. To je osmi potnik, pravi plenilec, ki podivja.

Matrica (The Matrix, 1999)

Lahko ločimo sanje od resničnosti? Neo že vse življenje išče odgovor na to vprašanje. Odgovor mu lahko poda samo Morfej, najnevarnejši mož na svetu. V drugi svet ga popelje lepotica Trinity, s pomočjo katere se nato Neo spopade z zlobnimi tajnimi agenti.

Zbogom, Lenin! (Goodbye, Lenin, 2003)

Leto 1978 je bil čas, ko je hotela cela Vzhodna Nemčija zbežati na Zahod ali pa vsaj v vesolje. Mali Alex Kerner si želi, tako kot večina vzhodnonemških dečkov, postati kozmonavt. Njihov vzornik je Sigmund Jahn, prvi nemški kozmonavt, ki je s Sojuzom 31 poletel v vesolje. Simpatična, zabavna zgodba.

Čudežno popotovanje (Spirited Away, 2001)

Chihiro se s svojo družino znajde v zapuščenem zabaviščnem parku. Njeni straši se spremenijo v divje svinje, park pa se naenkrat spremeni v čarobni gozd. Chihiro mora delati v parku in pomagati tamkajšnjim bitjem, da lahko reši starše.

Jackie Brown (1997)

Jackie Brown je slabo plačana stevardesa, ki poskuša preživeti. Na eni strani ji namreč po življenju streže policija, na drugi strani pa prekupčevalec z orožjem, za katerega je iz Mehike tihotapila denar.

Eksotični hotel Marigold (The Best Exotic Marigold Hotel, 2011)

Skupina britanskih upokojencev se odloči, da bodo svoja zlata leta preživeli v eksotični Indiji. Zapeljiva turistična brošura jih pripelje v hotel Marigold, za katerega pa se izkaže, da je zgolj bleda senca nekdanjega blišča. Mešanica komedije, drame in romance, oplemenitena s sanjsko zasedbo veteranskih angleških igralcev, nam sporoča, da ni nikoli prepozno za nov začetek.

Kako dobiti nogo (Office Space, 1999)

V podjetju spoznamo nezadovoljne računalniške programerje, ki ne želijo delati v uniformiranem okolju. Ko začnejo v podjetju odpuščati, se začnejo zaposleni upirati.

Smrt na pogrebu (Death at a Funeral, 2007)

Boleče smešna črna komedija Franka Oza o disfunkcionalni družini, ki se zbere na očetovem pogrebu, kjer na dan privrejo šokantna razkritja, stare zamere, grožnje in izsiljevanja.

Indiana Jones in lov za izgubljenim zakladom (Raiders of the Lost Ark, 1981)

Profesorja Indiano Jonesa najame vlada, saj ji mora pomagati poiskati izgubljeni zaklad. Medtem ko s svojo bivšo potuje okoli sveta, odkrije, da si zaklada želi tudi sam Hitler. Če zaklad pade v njegove roke, bo to lahko usodno.

Trilogija Gospodar Prstanov (Lord of the Rings, 2001–2003)

Hobit Frodo si prizadeva, da bi mračni prstan prinesel k vulkanu in ga tako uničil. Med potjo spozna nove prijatelje in naleti na zlobne sile, ki si prstana želijo za vsako ceno.

Julie & Julia (2009)

Meryl Streep je Julia Child, Amy Adams pa pisateljica Julie Powell. Julie je blogerka, ki si želi vsakodnevno pisati o receptih iz knjige Julie Child, sicer pisateljice, ki je sredi prejšnjega stoletja ameriškim gospodinjam predstavila zapletene francoske recepte ter tako zaznamovala ameriško kuhinjo. Zgodba je preplet obeh glavnih akterk, ki se vsaka po svoje lotevata življenja, imata pa skupno točko.

V žarišču (Spotlight, 2015)

V žarišču je biografska drama in kriminalka, ki je izšla pred štirimi leti. V njej v glavnih vlogah nastopajo Mark Ruffalo, Michael Keaton in Rachel McAdams. Napeta detektivska zgodba je prejela oskarja za najboljši film in scenarij ter pripoveduje resnično zgodbo o novinarjih časopisa The Boston Globe, ki so leta 2002 razkrili množično spolno zlorabo otrok v Katoliški cerkvi. Film je prejel veliko pohval novinarjev in filmskih strokovnjakov ter velja za enega izmed boljših v zadnjem desetletju.

image Netflix Party je storitev za vse, ki filmov ali serij trenutno ne morejo gledati s prijatelji Dobro unovčeno popoldne- Foto Bela film #ostanidoma: slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci ti podarjajo na ogled slovenske filme 5e617300fee23d74b06f2b04 To so najboljši filmi o epidemijah in drugih izbruhih bolezni harry-potter (1) Vsi v sebi nosimo tako svetlobo, kot temo: življenjske modrosti, ki se jih lahko naučiš iz Harry Potterja ·