Maralah: hiška v skali za pobeg od vsakdana
Utrip mesta · arhitektura

Ekskluziven projekt arhitekturnega biroja LAAV architects se imenuje Maralah: hiška za pobeg od vsakdana. Hiška je v naravnem parku Calgary v Kanadi. Postavili so jo junija 2017 za snemanje oglasov, zdaj pa je hiška namenjena počitniškemu oddihu.

Primarna lastnost betonske hiške Maralah je odmik od mestnega vrveža. Postavili so jo v skalnat greben, tako da je delno potopljena v skalo, delno pa konzolno visi čeznjo. Zgrajena je iz neobdelanega betona, mat črnega jekla in stekla. Dve stranici sta popolnoma zastekljeni, kar obiskovalcu nudi izjemno lep pogled na pokrajino in turkizno modro reko, ki teče pod njo.

Luksuzna hiška za pobeg od vsakdana meri 45 kvadratnih metrov  in ima dodaten prostor v velikosti 20 kvadratnim metrov, ki je namenjen zalogovniku vode.
Notranjost sestavljajo dnevni prostor, ki je razdeljen na dva dela – bralni kotiček ter kuhinjo z jedilnico. Ob bivalnem delu je tudi kopalnica s tušem in straniščem. Pod bivalnim delom je spalnica z izjemnim razgledom.

Njena oblika je kvadratna, vendar z vrtenjem za 45 stopinj doseže dinamično povezavo s skalo in tlemi. Oblika daje občutek, kot bi se kabina med potresom združila s skalo, tako kot opisuje njeno ime – Maralah, ki v jeziku domorodcev pomeni “tisti, ki je bil rojen ob potresu”.

Galerija slik: Maralah: hiška v skali za pobeg od vsakdana

Maralah: hiška v skali za pobeg od vsakdanaOdpri galerijo
Prva biološka hiša na svetu Een Til Een: prva biološka hiša na svetu The Escape Pod: pobeg iz vsakodnevnega življenja The Escape Pod: pobeg iz vsakodnevnega življenja Tiny house   Made in Italy   M.A.DI. Home copy Hiša, ki jo postavite v 6 urah in stane le 28 tisoč evrov Stavba leta 2017 Stavba leta 2017 je protipotresna hiša · · · ·