mitsubishi_outlander_phev_predstavitev_18
Utrip mesta · mobilno

Po slabih dveh letih in izjemni tržni uspešnosti v določenih zahodno evropskih državah je priključno hibridni outlander našel pot tudi na to stran alp. Napis PHEV na boku in zadku pomeni glavno razločevalno razliko pomeni pa plug-in hibridno različico, ki kombinira elektro in bencinski pogon, baterije pa je možno polniti (tudi) preko domače vtičnice.

Plug in hibridni outlander PHEV je na določenih trgih zahodne Evrope že nekaj časa velika tržna uspešnica, saj je zaradi občutnih subvencij s strani države cenovno povsem izenačen z dizelskimi različicami, izkazuje pa okoljsko ozaveščenost lastnika in nenazadnje tudi njegov imidž. Na Nizozemskem ki je elektriki najbolj nakoljenj trg, so jih v enem letu prodali 15 tisoč, podobno dobro gre v prometu tudi “na otoku”, kjer občutno prednjačijo hibridni outlanderji pred “civilnimi” dizelskimi.

Na zunaj se PHEV od ostalih različic razlikuje le v malenkostih, ki jih bo večina prepoznala le, če bosta druga ob drugi parkirani obe različici outlanderja. Poleg drugačne prednje maske in odbijačev, so najbolj očitna razlika oznake PHEV, del serijske opreme pri slednji pa so tudi 18-palčna lita platišča in LED zadnje luči.

Podobno zgodbo kot zunanjost piše tudi potniška kabina, saj so razlike minimalne, najbolj očitna pa je manjša in bolj futuristično oblikovana ročica robotiziranega ročnega menjalnika. Kljub pričakovanjem potovalna kabina kljub baterijskemu sklopu ni prav nič izgubila na prostornosti, le tla zadnjih sedežev in dno prtljažnika sta nekoliko višja. 463 litrski prtljažnik (je sicer izgubil 14 litrov) tako premore popolnoma ravno dno, tudi ob podrtju deljive sedežne klopi.

Razlike v potovalni kabini pa se pojavijo tudi pri izgledu merilnikov, ki so prilagojeni dvojnemu pogonu in prikazovanju podatkov glede delovanja le teh. Levi voznikov merilnik tako ne prikazuje vrtljajev, na osrednjem pa se tako kot na velikem zaslonu na sredinski konzoli lepo izpisujejo podatki na kakšen energent vozite. Na velikem sredinskem zaslonu pa lahko poleg teg pridobite tudi podatke o bližini prostih polnilnih postaj, kar deluje tudi pri nas.

Outlander PHEV lahko s pomočjo 12 kWh baterij v dvojnem dnu prevozi 52 kilometrov zgolj samo na elektriko, ko te zmanjka, ko teh zmanjka, pa jih prek domače vtičnice napolneš v 3,5 do petih, preko hitre polnilnice pa v pol ure (do 80%).

Pogon sestavljajo trije motorji, dva elektro s 60 kW ter bencinski motor z 89 kW največje moči. SLednji vedno poganja prednji par koles, en elektromotor pa lahko prevzame njegovo vlogo popolnoma, ali mu samo asistira. Drugi elektromotor pa je nameščen na zadnjo so in s pomočjo njega vozilo dosega prednosti štirikolesno gnanih suvov. Ob tem je na vooljo kar nekaj režimov delovanja, ki se preklapljajo povsem samodejno in za potnike nezaznavno: od električnega, hibridnega, v skrajnem primeru pa bencinski motor polni baterije, ki potem ponovno ženejo kolesa.

Po tovarniških podatkih znaša povprečna poraba pri povprečnem uporabniku 1,9 litra na 100 km ali 44 gramov emisij CO2 na 100 km poti. S tem zadosti bodo v prihodnjem letu lahko kupci olutanderja PHEV zaprosili tudi za subvencijo v višini 5.000 evrov, s čimer se bo cena z osnovnih 41.290 (paket instyle) in 42.290 evrov (paket instyle+), spustila na še veliko bolj dostopnih 36.290 (oz. 37.290 €), kar je tako kot “na Otoku” povsem v bližini dizelske različice.

Najbolj očitne razlike med klasičnimi in hibridnim outlanderjem pomenijo napisi PHEV na boku in zadku vozila.Odpri galerijo

979034804325827464 Infiniti Vision Gran Turismo: Virtualna študija za igrico GT6 Tesla-S-avto-test-test-tesla-autobroker-17 City Test: Tesla S / prihodnost = električna #ev #teslas #tesla 2014-bmw-i3-debut-035 Lestvica najbolj varčnih avtomobilov, ki jih lahko srečamo na cestah GiBluebackground Najboljša mestna kolesa leta 2014 ·