Mitsubishi
Utrip mesta · mobilno

V najmanjšem avtomobilskem razredu imamo poleg twinga, upa in ayga novega igralca, v obliki najmanjšega mitsubishijevega modela space star, s katerim so pri tej znamki odločeni zapolniti vrzel, ki je nastala ob upokojitvi colta. Oblikovno je Mitsubishi space star dokaj zadržan, zato pa izstopa glede prostornosti, okretnosti, opremljenosti in nenazadnje tudi cene. Te se gibljejo od 8.490 do 9.990 evrov.

Kar nekako tiho in neopazno je na slovenski avtomobilski trg zapeljalo novo mitsubishijevo orožje v najmanjšem velikostnem razredu – Mitsubishi space star. Z njim so pri Mitsubishiju odločeni zapolniti vrzel po odhodu colta, ki je svoj čas imel na tej strani alp veliko privržencev in posledično tudi kupcev. Čeprav si modela v oblikovnem smislu nista skoraj v ničemer podobna in je space star tudi 25 centimetrov krajši, pa naj bi ta ponujal enako količino prostora petim odraslim osebam in njihovi prtljagi.

Mitsubishi space star ima zunanjo obliko nekako značilno japonsko in dokaj brezčasno klasično. Opazovalcu namreč ne daje dovolj konkretnih informacij ali gre za novo vozilo ali model, ki je na trgu že več let, bojimo pa se da bo prevladalo slednje. Ob tem bi mu bile v veliko pomoč kakšne dnevne LED luči, ki bi delale družbo drugače relativno veliki količini kroma na karoseriji. 3,7 metra kolikor meri v dolžino nedvomno spada v segment A00, ob tem pa ga spremlja ugoden količnik upora zraka Cx 0,27, ki skupaj z nizko težo vozila, vsega 845 kilogramov (120 kg manj kot pri coltu) nakazuje dobro ekonomičnost. Vedno je opremljen s petimi vrati, vozila na prodaj na slovenskem tržišču pa ozaljšana s krom paketom, kjer ta material obkroža meglenke, prednjo masko in pokrov prtljažnika.

Znotraj se ponovi zgodba brezčasne klasike z zunanjosti, saj so merilniki in armaturna plošča ponovno zadržano klasični, veliko je plastike, o modernem letniku izdelave pa priča klavirska črnina, ki se na različnih mestih pridružuje vstavkom iz imitacije aluminija. Glede prostora je v prvi vrsti kabina za segment nadpovprečno zračna, v drugi vrsti je le te pričakovano manj, vendar je prostora tako kot v prtljažniku več kot pri večini konkurence. Slednji v osnovni postavitvi sprejme 235 litrov, potnikom pa so na voljo tudi polica pod dvojnim dnom in po tretjinah deljiva zadnja klop.

Kupcem so na voljo trije paketi opreme: inform, nivite ter intense, prav vsi pa izstopajo glede bogatosti glede na razredno povprečje. V osnovi kupec tako dobi ročno klimo, ESC in senzor tlaka v pnevmatikah (zakon), audio napravo s priključki za zunanje naprave (AUX, USB), daljinsko centralno zaklepanje, potovalni računalnik in še kaj. Pri srednjem paketu platišča postanejo za palec večja in lita, klima postane samodejna, stekla v drugi vrsti dodatno zatemnjena, še sovoznikov sedež nastavljiv po višini, kupec pa dobi še senzor za dež in avtomatske luči. Pri najbogatejšem paketu intense, pa v opremo sodi še pametni ključ in tipka za zagon vozila, bluetooth, tempomat, usnjena volan in prestavna ročica (prvi s tipkami na krakih) te prednje meglenke. Pri dveh bogatejših paketih si je mogoče brez doplačila omisliti dvobarvno armaturno ploščo, kar toplo priporočamo, saj to veliko pripomore k razbitju barvne monotonije celotne potniške kabine.

Motorja sta dva, oba trivaljna bencinska. Šibkejši 1,0-litrski razvije 52 kW ali 71 KM, močnejši 1,2-litrski pa 59 kW oziroma 80 KM. Oba sta serijsko opremljena s sistemom start&stop, pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom ter zaslonom eco drive assist, kar rezultira v 92-, oziroma 100 gramih emisij co2, menjalnik pa je vedno petstopenjski ročni.

PREBERITE ŠE: Mitsubishi outlander PHEV – pionir med priključno hibridnimi suvi

Cene se pričnejo pri 8.490 evrih, kolikor stane različica 1.0 inform, sledi različica 1.2 invite, ki jo uvoznik ceni na 9.290 evrov, za najbogateje opremljeno različico 1.2 intense pa boste morali odšteti 9.990 evrov. Letos naj bi space star prepričal 120 kupcev.

Mitsubishi Odpri galerijo
alfa_romeo_gulia_2 Alfa Romeo poleti 2015 z Giulio na pota stare slave Kolo Bambu Campos Bikes Bambu Campos Bikes – kolesa iz bambusa in karbonskih vlaken IMG_8188 Novo na trgu: Hyundai i20 – več prostornosti in vsebine McLaren 650S Le Mans Posebna različica Mclarna 650S v obeležitev zmage na Le mansu