Na fotografiranju je naredila usodno napako ... in zdaj oglašuje vse možno na svetu
V zraku · buzz buzz

Predstavljajte si, da je vaš obraz tako vsestranski in vaša fotografija tako dobra, da se kar čez noč pojavi v različnih oglasih za najbolj znane izdelke. Za to pa ne prejmete niti centa. Tudi to se lahko zgodi.

Shubnum Khan je novinarka iz Južne Afrike, umetnica, avtorica knjige o muslimanskih Indijancih Onion Tears in blogerka, ki je, ne da bi vedela, postala McDonald’sov obraz na Kitajskem, v oglasu prodajala preproge v New Yorku, oglaševala priseljevanje v Kanadi, a za noben oglas ni dobila plačila. Razlog je preprost: Khan ni posvečala dovolj pozornosti pogojem pogodbe. Da bi opozorila na napako, ki jo je storila, je na svojem Twitter računu delila svojo zgodbo.

Pred šestimi leti je Shubnum prvič videla svojo fotografijo v lokalnem kanadskem časopisu, ki spodbuja priseljevanje migrantov, in je ostala brez besed. Ni ji bilo jasno, kako se je njena fotografija znašla v tej reviji, a so jo prijatelji spomnili, da je pred leti bila Khan del fotografskega projekta 100 Faces.

Fotograf je fotografiral 100 ljudi različnih narodnosti. Shubnum se je udeležila fotografiranja zato, ker je želela dobiti brezplačne profesionalne fotografije, a v pogodbi ni prebrala drobnega tiska. Fotograf je namreč posnel tri fotografije, ki jih je pozneje prodal fotobanki.

Shubnum je govorila s fotografom, ki ji je rekel, da je o vseh pogojih bila obveščena pred začetkom fotografiranja, pogodbo pa je podpisala in je vse bilo storjeno zakonito. Fotograf je sicer odstranil njene fotografije s svoje spletne strani, a jo je tudi opozoril, da ne more storiti ničesar glede fotografij, ki so na spletu.

V kratkem času je Kahn ugotovila, da se njene fotografije nahajajo v različnih reklamah:

  • vabi migrante iz Urugvaja v Kanado
  • prodaja preproge v New Yorku
  • je strokovnjakinja za Vietnam, Kambodžo in Laos, organizira pa tudi turistična potovanja v te kraje
  • ima podočnjake, ki se jih reši s pomočjo krem za pomlajevanje
  • je nosečnica, ki se je rešila poporodne melazme
  • je popravljala zobe v Virginiji
  • je imela operacijo oči in je zadovoljna z rezultatom
  • je večkrat zamenjala narodnost

Njene fotografije niso bile uporabljene zgolj v reklamah, temveč so bile vključene tudi na seznam zaposlenih. Postala je vodja podjetja, vodnica, učiteljica in varuška. Zaskrbelo jo je, ko je videla, da ima agencija za varstvo otrok  lažni seznam zaposlenih, saj se je vprašala, kdo in kako skrbi za otroke.

Do tega je prišlo zaradi ene usodne napake – pogodba je namreč vsebovala odstavek, v katerem možnost ‘spremembe imena in osebnosti’. To pomeni, da lahko tisti, ki so kupili fotografijo, popolnoma zakonito ustvarijo novo osebnost.

Ko ženska šopingira: z obupanimi obrazi moških se boš poistovetil tudi TI Ko ženska šopingira: z obupanimi obrazi moških se boš poistovetil tudi TI Umetnica ustvarja risbe, ki jih dokončajo prave mravlje. Umetnica ustvarja risbe, ki jih dokončajo prave mravlje 20 epskih fotografij z Burning Man 2018, ki dokazujejo, da je to najbolj odštekan festival na svetu. Epske fotografij s festivala Burning Man 2018, ki dokazujejo, da je to najbolj odštekan festival na svetu shutterstock_760460398 9 pasem psov, ki se odlično razumejo z mačkami · · · ·