luke-chesser-rCOWMC8qf8A-unsplash
V zraku · tehnologija · pametne ure

Pametne športne ure so pravzaprav odlični hibridi med popolnoma pametnimi urami in sledilci športnih aktivnosti. Vsako leto se zato podamo na lov za najboljšimi pametnimi športnimi urami in predstavimo tiste, za katere menimo, da so vredne vaše pozornosti in denarja.

Izbor najboljših pametno športnih ur precej kompleksna zadeva. Poleg lastne izkušnje z napravami in vtisi v uredništvu pogledamo množico seznamov v okviru katerih so uredništva kot naše že izbirala najboljše. Na podlagi vseh informacij nato izberemo ožji nabor tistih, ki vam jih predstavimo. Letošnje leto bomo zato le o zmagovalcih v različnih kategorijah. Vsaka predstavitev pametno špotrne ure pa vsebuje tudi praktično povezavo do najbolj ugodnega nakupa, ki smo ga uspeli izbrskati prav za vas v okviru največje spletne trgovine na svetu Amazon in z brezplačno dostavo v Slovenijo.

Še nimate pametne športne ure?

Kar se je pred leti zdela modna muha, je danes izjemno orodje.

Vaš pogled na pametno športno uro se bo spremenil v trenutku, ko jo boste dali na svoje zapestje. Množica podatkov o vašem telesu je namreč tako zelo presenetljiva, da praktično ne boste mogli verjeti, kaj vse beležijo ti pametni merilci časa. V kolikor še niste telesno aktivni, pa vam bo prav vaša nova pametna športna ura pomagala pri treningih. Večina proizvajalcev namreč ponuja zelo zanimive programe, ki vas iz točke 0 pripeljejo do najboljše kondicijske pripravljenosti vašega življenja. Poleg obveznega GPS-a, merilca srčnega utripa in množice senzorjev, kot so barometer, višinomer, itd… so prav pametne športne ure eden največjih čudežev sodobne tehnologije, ki so danes cenovno dostopne praktično vsakomur. Zares dobro športno uro lahko namreč dobiš že za 130 evrov.

Huawei Watch GT

Zmagovalna ura v kategoriji: vrednost za denar

Huawei Watch GT je oblikovno izjemno zanimiva in relativno velika – a hkrati lahka. Še posebej je pomembno, da je to tanka pametna ura, ki jo lahko dobite v dveh dimenzijah: 42 mm ter 46 mm. Njen največji adut je arhitektura dvojnega čipa, ki omogoča vzdržljivost baterije tudi do dva tedna brez polnjenja, kar je v svetu pametnih športnih ur redkost. Seveda je sposobna spremljanja velike večine športnih aktivnosti, ki jih lepo povezuje z izjemno izčrpno aplikacijo Huawei Health, preko katere lahko izvajate in spremljate različne programe treningov, hkrati pa je analiza treningov med najizčrpnejšimi. A Huawei Watch GT ni le pametna športna ura. Obvešča vas tudi o sporočilih, klicih, alarmih in opomnikih ter je odličen dodatek vašega pametnega telefona.

Huawei Watch GT Odpri galerijo

+ izjemna vzdržljivost baterije
+ lahka ter trpežna
+ cenovno dostopna

- spremljanje aktivnosti ima določene pomanjkljivosti (ni avtomatizmov)
- povezovanje s priljubljeno aplikacijo Strava ne deluje najbolje
- določeni podatki niso najbolj točni

Apple Watch 4

Zmagovalna ura v kategoriji: najcelovitejša

Ura Apple Watch 4 je v prvi vrsti namenjena trem skupinam opravil. Z njeno pomočjo boste vselej ostali povezani z zunanjim svetom, hkrati pa bo vaš športni in zdravstveni pripomoček. Ura bo po zaslugi 64-bitnega dvojedrnega procesorja S4 odslej delovala 2-krat hitreje od predhodnih modelov. Del strojne opreme, ki jo najdemo pod ohišjem, izdelanim iz črne keramike in safirnega kristala, sta tudi merilnik pospeška in giroskop. Applov novi adut vam bo prav zaradi tega pomagal tudi pri poškodbah, saj bo zaznal padec in vam ponudil možnost klica v sili. Optični senzor za prepoznavanje srčnega utripa vas bo opozoril, če bo raven vašega srčnega utripa prenizka ali previsoka. Prav tako bo prepoznal simptome atrijske fibrilacije. Apple Watch je prvi izdelek z elektrokardiogramom, ki ga boste od proizvajalca lahko dobili neposredno. Na vas je le, da zaženete posebno aplikacijo in prst prislonite ob prenovljeno digitalno krono. Tudi zaradi tovrstnih rešitev je prav Apple Watch 4 ena najbolj kompleksnih rešitev na trgu in hkrati ura, ki je najcelovitejša. Če torej ne želite uporabljati več naprav,  je prav Apple Watch v povezavi z vašim iPhone idealna!

Applova ura Odpri galerijo

+ celovitost izdelka
+ tehnološka kompleksnost

– zaprtost v Apple ekosistem
– cena je izjemno visoka, kar pa je tako ali tako značilno za izdelke Apple

Skagen Falster 2

Zmagovalna ura v kategoriji: dizajn

Vam je všeč skandinavski dizajn? Imate radi dobro staro klasiko? Potem vas bo razveselilo, da Skagen Falster 2 ohranja “tisto nekaj” te znamke. Falster 2 podpira podpira funkcijo NFC, ima senzor srčnega utripa, hkrati boste s pomočjo GPS-a lahko raziskovali nove kraje in beležili svojo aktivnost. Danski proizvajalci so pri izdelovanju novega modela ostali zvesti minimalizmu s skandinavsko estetiko. Tanek okvir in majhen ovitek pripomoreta k temu, da je 1,19-palčni zaslon na dotik videti večji, kot dejansko je. Na vsaki strani krone sta gumba, ki sta namenjena pospešenemu dostopu do aplikacij.

Skagen Falster 2Odpri galerijo
+ minimalističen dizajn

- upravljanje z uro je kompleksnejše, kot pri nekaterih drugih urah
- relativno visoka cena

Galaxy Watch Active2

Zmagovalna ura v kategoriji: najboljši hibrid

Galaxy Watch Active2 je najnovejši dodatek portfelja pametnih ur Galaxy. V primerjavi s predhodnico ima, kot se spodobi, izboljšane mnoge funkcije. Med drugim se je vrnil način upravljanja ure z obročkom, ki smo ga bili deležni pri uri Samsung Galaxy Gear S3. Slednji je le virtualne narave, a z isto funkcionalnostjo. Seveda ura zmore spremljati in beležiti mnoge funkcije vašega telesa – smiselno s ciljem doseganja dobrega počutja. Tako beleži spanje, fitnes in obvladovanje stresa. Hkrati pa vas obvešča o tistih stvareh, ki so vam najpomembnejše. Novi Samsung Galaxy Watch Active2 lahko dobite v dveh različnih velikostih in sicer – premera 44 mm in 40 mm – ter v dveh značilnih slogih: lahek aluminij s priložnostnim pasom Fluoroelastomer (FKM) ter model z vrhunskim nerjavečim jeklom z usnjenim pasom. Pametne ure je mogoče prilagoditi z vrsto dodatnih elegantnih paščkov, ki jih dopolnjujejo t.i. digitalni in dizajnerski “obrazi” oziroma digitalne številčnice, ki se prilagajajo vašemu osebnemu slogu. Obstaja celo izjemno zanimiva funkcija za tiste, ki želijo uro resnično prilagoditi svojemu slogu. Slednji lahko zdaj prilagodite digitalno številčnico po izgledu svoje obleke z algoritmom. Vse to je na voljo v aplikaciji Galaxy Wearable. Preprosto fotografirajte svojo obleko, izberite med petimi različnimi barvnimi vzorci in “obraz” oziroma številčnica vaše ure se v nekaj sekundah spremeni in prilagodi vašemu izgledu. Tudi zaradi teh dejstev smatramo Active2 za najboljši “hibrid”. Na nek način najbolje združuje svet pametnih ur s svetom merilcev aktivnosti.

Samsung Galaxy Watch Active2Odpri galerijo
+ odličen dizajn
+ visoka stopnja hibridnosti
+ del odličnega ekosistema Samsung (telefon, ura, slušalke)

- relativno visoka cena

Mobvoi TicWatch S2

Zmagovalna ura v kategoriji: najvzdržljivejša

Na trgu je mogoče najti že mnogo dobrih pametnih ur, a razmerje med ceno in kakovostjo je tisto, ki pri nakupu najbolj odloča. TicWatch S2 pametna ura podjetja Mobvoi za svojo ceno ponuja res veliko. Ena glavnih odlik te ure je njena vzdržljivost, saj je zgrajena kot tank in dosega vojaški standard trpežnosti MIL-STD-810G. Brez težav se lahko z njo celo potapljamo vse tja do globine 50 metrov. Kljub temu ura ni preveč težka, saj je ohišje izdelano iz polikarbonata, 22 mm širok silikonski pašček pa je mogoče zamenjati. Podatke nam ura prikazuje na svetlem in ostrem 3,53 centimetrskem AMOLED zaslonu. Za operacijski sistem uporablja Googlov Wear OS, torej bomo na njej brez težav uporabljali katerokoli Googlovo aplikacijo. Za njeno hitro delovanje skrbi procesor Snapdragon podjetja Qualcomm. Poleg običajnih nalog pametne ure, torej merjenja srčnega utripa, stresa in kakovosti spanca, bo ura brez težav s pomočjo umetne inteligence sledila vsem našim športnim aktivnostim, tudi plavanju. Ura naj bi na eno polnjenje zdržala vsaj 2 dneva. Po velikosti je sicer na malce večji strani, manjkajo pa ji nekatere malenkosti, kot je podpora LTE in NFC, torej nič brezstičnega plačevanja z uro. So pa zato ostale stvari toliko bolj mamljive. Tako zelo, da je ura prejela nagrado Reddot Award 2019.

TicWatch S2Odpri galerijo
+ športni in vzdržljiv dizajn

- manjkajoča podpora NFC in kakopak brez LTE


TicWatch S2 Mobvoi TicWatch S2: ura, ki je kos vsemu Huawei Watch GT Huawei Watch GT: hibrid obeh svetov coveroctopus-watch-2 Octopus Watch v2: pametna otroška ura cover-samsung-galaxy-watch-active2 Galaxy Watch Active2: najboljša pametna športna ura?! ·