iphonecompare
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

iPhone 7 kljub visoki ceni – pri nas je treba zanj brez vezave odšteti najmanj 790 evrov – ni najdražji iPhone! Prekaša ga prvi iPhone, iPhone 2G, ki sicer že velja za orodje jamskega človeka in za katerega je bilo treba ob izidu odšteti 445 evrov (z upoštevanjem inflacije bi bila cena 615 evrov), danes pa se prodajajo tudi za 8500 ameriških dolarjev. Kako je to mogoče?

V nasprotju z večino tehnologij, ki z leti izgublja vrednost, je zgodba pri nekaterih Applovih telefonih iPhone drugačna. iPhone pač ni bil zaman razglašen za najvplivnejši tehnološki pripomoček vseh časov. iPhone 2G, kot se je imenoval prvi iPhone, je dober kot vino, saj z leti postaja vse dražji. Danes je namreč vreden precej več kot ob izidu leta 2007, ko je veljal za tehnološka novost, danes pa je antikviteta. V tehnoloških letih je že pravcata starina.

Apple je iPhone prve generacije nehal proizvajati julija leta 2008. Prodal je 6,1 milijona primerkov, na katerih sploh še ni bilo operacijskega sistema z oznako iOS, ker tedaj ta sploh še ni obstajal, pač pa OS z oznako 3.1.3. Toda kako je lahko potem iPhone 2G vreden več kot iPhone 7, če pa smo ga nekoč imeli vsi?

PREBERITE ŠE: iPhone 7 in iPhone 7 Plus: razgaljamo novi iPhone

Vedeti je treba, da je prvi iPhone izšel v času, ko so zasloni na dotik komaj zlezli iz povojev, različni zaščitni etuiji in druge vrste zaščite pa še niso bili tako razširjeni.

Posledično je večina danes ohranjenih iPhonov 2G tako ali drugače poškodovanih in nedelujočih, to pa močno dviguje ceno dobro ohranjenim in še delujočim predstavnikom prve generacije, še posebno tistim, ki so ostali zaprti v embalaži.

Če upoštevamo še, da je bila prodaja iPhona v primerjavi z današnjimi modeli v resnici smešno majhna, delnice ‘dedku’ iPhonov še dodatno narastejo. Morda je njegovo, za današnje čase predpotopno tehnologijo res že povozil čas, zato pa ima prvi iPhone priključek za slušalke!

Prvi in zadnji iPhone, iPhone 2G in iPhone 7Odpri galerijo

Pametni telefon Google Pixel in Google Pixel XL Google Pixel in Google Pixel XL – Googlov odgovor na iPhone 7 Vrtanje luknje v iPhone 7 Zakaj ljudje vrtajo luknjo v iPhone 7? Ali res deluje? Mady by Google Pametni telefon Google Pixel obljublja revolucijo na področju Androidov Mobilni telefon Nokia 216 Nokia 216 – mobilni telefon, s katerim greste lahko na dopust brez polnilca · · ·