Nissan Leaf
Utrip mesta · mobilno

Pred časom smo se že dobro razpisali o najbolje prodajanem električnem avtomobilu na svetu, tokrat pa si ga bomo ogledali skozi številke in kako se odnese v praksi. Nissan Leaf ponuja dovolj prostora, ima dovolj velik prtljažni prostor, upravljanje z njim pa je povsem preprosto in je uporabniku zelo prijazno.

Nissan Leaf druge generacije se občutno razlikuje od predhodnika. Novinca odlikuje predvsem izboljšana tehnologija, je za 30 % tišji od predhodnega modela, zaradi nizkega težišča pa je opazno bolj stabilen pri vožnji. Električni motor s 150 konjskimi močmi omogoča hitro pospeševanje, saj nam je ves navor elektromotorja na voljo v trenutku. Nissan Leaf je prvi električni avtomobil na svetu, ki ima svoj doseg ocenjen po voznem ciklu WLTP. Ta upošteva strožje in veliko bolj realne kriterije in je precej bliže dejanskim razmeram v prometu. Po voznem ciklu WLTP  lahko novi Leaf prevozi do 270 kilometrov dolgo razdaljo v kombiniranem načinu vožnje, pri mestni vožnji pa lahko prevozi kar 389 kilometrov.

Novi Leaf ima za 100 kilometrov daljši doseg, čeprav je prostornina baterije ostala enaka, povečala pa se je njena zmogljivost, in sicer za 67 %. Z novo zalogo energije lahko Leaf pokrije potrebe 90 % evropskih kupcev, ki v povprečju naredijo manj kot 80 kilometrov dnevno, v Sloveniji pa se ta številka giblje še niže, okoli 50 prevoženih kilometrov na dan. Na porabo elektrike vpliva način vožnje, topografija cest, zunanja temperatura in količina tovora oziroma število oseb v avtomobilu. Ker je število polnilnih mest v Sloveniji iz dneva v dan večje in ker imamo možnost polnjenja tudi v domačem gospodinjstvu, so električni avtomobili že povsem primerni za vsakdanjo uporabo.

Če boste novega Nissan Leafa priključili na običajno gospodinjsko vtičnico, bo za polno polnitev baterije porabil 21 ur. Če ga bomo priklopili na javno polnilnico, bomo potrebovali okoli 7,5 ure, če pa uporabljamo hitro polnilnico, bo baterija 80 % polna v zgolj 40 minutah. Vse to lahko seveda spremljate prek aplikacije na mobilnem telefonu, da boste vedno na tekočem, kakšna je avtonomija vaše baterije. V primerjavi s prejšnjo generacijo bo novi Leaf na voljo vsem in se ga bo lahko kupilo v pooblaščenem salonu kot vse ostale avtomobile. Nissan Leaf bo imel 3 vrste opreme, njegova začetna cena pa je 35.490 evrov. Od opreme ponuja asistenčni sistem ProPILOT in sistem ProPILOT Park, ki samodejno parkira vaš avtomobil.

Galerija slik: Nissan Leaf

Nissan LeafOdpri galerijo

BMW Wireless Charging BMW predstavlja brezžično polnjenje za avtomobile Ford F-150 Raptor Ford F-150 Raptor: plenilec ima novo podobo BMW Motorrad Concept 9cento BMW Motorrad Concept 9cento: motorno kolo, ki ga definira prtljažni kovček Citroën C5 Aircross SUV Citroën C5 Aircross SUV: najnovejši Citroën cilja na udobje · · · ·