Ladijski tunel na Norveškem
Utrip mesta · arhitektura

Norvežani že imajo najdaljši cestni predor na svetu (Laerdal), v prihodnosti pa bi lahko dobili še prvi ladijski predor na svetu. Skozi predor bo lahko dnevno plulo od 70 do 120 ladij, ki se bodo na ta način izognile zahtevnim vremenskim razmeram, ki vladajo okoli polotoka Stad. Skozenj naj bi pluli tako trajekti kot tudi turistične in ribiške ladje.

Norvežani želijo zgraditi prvi ladijski predor na svetu. Predora še niso začeli graditi, saj trenutno preverjajo smotrnost gradnje. Če projekt dobi zeleno luč, naj bi skozenj plulo do 120 ladij dnevno in jim tako precej olajšalo plovbo okoli polotoka Stad, saj tu več kot skoraj tretjino leta vladajo visoki valovi in močni vetrovi, zato gre za enega izmed najnevarnejših odsekov norveške obale. Predor naj bi bil dolg 1,7 kilometra, visok 37 metrov in širok 26,5 metra (za primerjavo, Titanik je bil širok 28 metrov). Norveška naj bi v projekt vložila 230 milijonov evrov.

PREBERITE ŠE: Dubai Frame – dubajski slavolok zmage

Ker se na polotoku dviguje visok hrib, možnost kanal ne pride v poštev. Tunel naj bi začeli kopati leta 2018, dokončali pa ga bodo v obdobju treh do štirih let. Ladijski promet bo potekal enosmerno, smer pa se bo menjala enkrat na uro.

Galerija – ladijski predor na polotoku Stad:

Ladijski predor na NorveškemOdpri galerijo
''Neskončna'' okrogla pristajalna steza Bi morale biti letališke steze okrogle? Dubai Frame Dubai Frame – dubajski slavolok zmage Hotel Quadrum Butični hotel na 2200 metrih iz ladijskih kontejnerjev Prva stanovanjska hiša natisnjena s 3D tiskalnikom To je prva stanovanjska hiša, natisnjena s 3D-tiskalnikom · · · · ·