aditya-ali-lHKm9bsCpTA-unsplash
V zraku · odnosi

Česa ljudje z visoko čustveno inteligenco ne počnejo?

Natakar, ki mirno in prijazno govori z gostom, ki se glasno pritožuje nad storitvami. Prijatelj, ki vas pokliče, ko ga najbolj potrebujete. Partner, ki se redko jezi, zlahka odpušča in prevzame odgovornost za svoja dejanja. Kaj imajo vsi ti ljudje skupnega? Visoko čustveno inteligenco.

Izraz čustvena inteligenca ali EQ opredeljuje sposobnost prepoznavanja čustev v sebi in pri drugih ljudeh. In ljudje, ki ne počnejo teh 6 stvari, imajo visok EQ (čustveno inteligenco).

Ne vmešavajo se v življenje drugih

Ena izmed značilnosti čustvene inteligence je empatija. Tisti z visoko stopnjo čustvene inteligence, jo delijo z vsemi. A obstaja velika razlika med izkazovanjem empatije do bližnjih in dovoljevanjem drugim, da s svojo jezo, žalostjo ali besom vplivajo na vaše razpoloženje. Čustveno inteligentni ljudje pozorno poslušajo, ponujajo nasvete in pomoč, vendar ne dopustijo, da bi občutki drugih upravljali z njimi.

Se ne pritožujejo

Stokanje in godrnjanje kažeta na dve stvari: prvič, da ste žrtev, drugič, da za vaše težave po vašem menju ni rešitve. Čustveno inteligentni ljudje se redko počutijo brez moči in kot žrtev. Namesto da bi iskali krivca, takoj začnejo reševati problem: bodisi z reševanjem problema neposredno, s spreminjanjem okoliščin, bodisi s tem, da sprejmejo novo situacijo in nadaljujejo z življenjem.

Znajo reči NE

Tako kot empatija, je tudi samokontrola zanesljiv znak čustveno stabilnih ljudi. Čustveno inteligentni ljudje se zavedajo, da jih lahko določene situacije pripeljejo do nekaterih neprijetnih stvari. Ko se enkrat odločijo, ostanejo pri svojem mnenju. Mnogi čustveno inteligentni ljudje znajo reči “ne” in se zanašajo na moč volje.

Ne opravljajo

Čustveno inteligentni ljudje se izogibajo opravljanju. Vedo, da ni lepo negativno govoriti o drugih ljudeh, saj vsi delamo napake. Zavedajo se, da so le-te priložnost za rast.

Ne zanašajo se na druge

Čustveno inteligentni ljudje niso odvisni od nikogar. Spoznali so, da se ni dobro zanašati na druge, da bi bili srečni. Takrat namreč obstaja nevarnost, da bodo razočarani. Raje vzamejo zadeve v svoje roke in si sami poiščejo stvari, ki jih bodo osrečile.

Ne živijo v preteklosti

Ljudje, ki živijo bolj v preteklosti kot v sedanjosti, so nagnjeni k duševnim stiskam. Čustveno inteligentni ljudje spoštujejo svojo preteklost in ljudi, ki so jih imeli radi. Ne glede na to pa so njihove misli usmerjene v “tukaj in zdaj” – v sedanjost!

couple-1845334_1920 Obljubila sem ti, da bom s teboj, za vedno! feet-2605664_1920 4 ovire, zaradi katerih v spolnosti ne uživaš toliko, kot bi lahko, in kako to rešiti woman-4372317 Sporočilo psihologinje: “Niste depresivni, samo obdani ste z norci!” instinct1 Takole ljubijo le psihopati