Obrekujejo, se pritožujejo in se v vse vmešavajo: takšni so ljudje brez čustvene inteligence!

Zadnjič posodobljeno: :

Česa ljudje z visoko čustveno inteligenco ne počnejo?

Natakar, ki mirno in prijazno govori z gostom, ki se glasno pritožuje nad storitvami. Prijatelj, ki vas pokliče, ko ga najbolj potrebujete. Partner, ki se redko jezi, zlahka odpušča in prevzame odgovornost za svoja dejanja. Kaj imajo vsi ti ljudje skupnega? Visoko čustveno inteligenco.

Izraz čustvena inteligenca ali EQ opredeljuje sposobnost prepoznavanja čustev v sebi in pri drugih ljudeh. In ljudje, ki ne počnejo teh 6 stvari, imajo visok EQ (čustveno inteligenco).

Ne vmešavajo se v življenje drugih

Ena izmed značilnosti čustvene inteligence je empatija. Tisti z visoko stopnjo čustvene inteligence, jo delijo z vsemi. A obstaja velika razlika med izkazovanjem empatije do bližnjih in dovoljevanjem drugim, da s svojo jezo, žalostjo ali besom vplivajo na vaše razpoloženje. Čustveno inteligentni ljudje pozorno poslušajo, ponujajo nasvete in pomoč, vendar ne dopustijo, da bi občutki drugih upravljali z njimi.

Se ne pritožujejo

Stokanje in godrnjanje kažeta na dve stvari: prvič, da ste žrtev, drugič, da za vaše težave po vašem menju ni rešitve. Čustveno inteligentni ljudje se redko počutijo brez moči in kot žrtev. Namesto da bi iskali krivca, takoj začnejo reševati problem: bodisi z reševanjem problema neposredno, s spreminjanjem okoliščin, bodisi s tem, da sprejmejo novo situacijo in nadaljujejo z življenjem.

Znajo reči NE

Tako kot empatija, je tudi samokontrola zanesljiv znak čustveno stabilnih ljudi. Čustveno inteligentni ljudje se zavedajo, da jih lahko določene situacije pripeljejo do nekaterih neprijetnih stvari. Ko se enkrat odločijo, ostanejo pri svojem mnenju. Mnogi čustveno inteligentni ljudje znajo reči “ne” in se zanašajo na moč volje.

Ne opravljajo

Čustveno inteligentni ljudje se izogibajo opravljanju. Vedo, da ni lepo negativno govoriti o drugih ljudeh, saj vsi delamo napake. Zavedajo se, da so le-te priložnost za rast.

Ne zanašajo se na druge

Čustveno inteligentni ljudje niso odvisni od nikogar. Spoznali so, da se ni dobro zanašati na druge, da bi bili srečni. Takrat namreč obstaja nevarnost, da bodo razočarani. Raje vzamejo zadeve v svoje roke in si sami poiščejo stvari, ki jih bodo osrečile.

Ne živijo v preteklosti

Ljudje, ki živijo bolj v preteklosti kot v sedanjosti, so nagnjeni k duševnim stiskam. Čustveno inteligentni ljudje spoštujejo svojo preteklost in ljudi, ki so jih imeli radi. Ne glede na to pa so njihove misli usmerjene v “tukaj in zdaj” – v sedanjost!

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
20 najbolj vročih ženskih imen, ki močno vplivajo na to, kako vas dojemajo moški