OFIS Arhitekti: Villa Criss-Cross Envelope
Utrip mesta · arhitektura

Slovenski biro OFIS Arhitekti je z začetkom letošnjega leta zaključil dvoletno gradnjo vile v Ljubljani. Vila se nahaja na ljubljanskem Mirju, v trnovskem predmestju centra Ljubljane in v neposredni bližini, po načrtih Jožeta Plečnika restavrirane južne stranice emonskega obzidja.

Pri obnovi vile Villa Criss-Cross Envelope so se pri slovenskem arhitekturnem biroju – OFIS Arhitekti – odločili za ohranitev prvotnega podpornega zidu vile, ki je včasih gledal na glavno ulico, na kateri se nahajajo slovite Plečnikove piramide. Vila preseneti tako s sodobno zunanjostjo kot tudi z zračno notranjostjo. Zunanjo fasado tvorijo perforirane kovinske plošče z diagonalnimi križi, ki poleg izjemne estetske funkcije naključnim mimoidočim preprečujejo poglede na zunanje balkone, ki se terasasto spuščajo od najvišjega do najnižjega nadstropja hiše. V notranjosti opazimo dva prevladujoča elementa – hlad betonskih sten in toplino lesene lupine. Gradnja hiše je potekala z mislimi na družino s tremi otroki, zato notranjost vile glede na funkcijo ni opredeljena z zidovi, ampak z nadstropji – pritličje predstavlja skupni dnevni prostor, prvo nadstropje je posvečeno najmlajšim, drugo nadstropje staršem. S premišljenim načrtovanjem in izkoristkom vsakega milimetra – stene hiše sestojijo iz vgradnih omar za shranjevanje vsega, kar bi drugače hranili v kleti in na podstrešju, ki ju v novogradnji ne najdemo – je zagotovo sanjsko domovanje, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne.

PREBERITE ŠE: Slovenka Manca Ahlin oblikovala idrijsko čipko, ki krasi restavracijo v New Yorku

OFIS Arhitekti: Villa Criss-Cross EnvelopeOdpri galerijo
3042920-poster-p-1-egypt-is-building-a-650-foot-tall-pyramid-skyscraper V Kairu bo zrasla nova ”piramida” – nebotičnik Pogled iz terase v dnevni prostor Skladišče prenovljeno v sodobno stanovanje s spuščeno notranjo teraso Prostorna terasa. Minimalistično opremljeno stanovanje, ki meri le 36 m2 in ima popolnoma bel interier Grad Le Chateau de Vigny Najbolj romantičen grad v bližini Pariza · ·