2d47d6e068e1aa1f487478cfbecbd8e577ec17092b7423c81680b14eeeae3a35-1024x1024
Kulturni izbor · film

V Dolby Theatre v Los Angelesu so podelili jubilejne, 90. oskarje, najžlahtnejše zlate kipce v svetu filmske industrije. Večerno slovesnost je drugo leto zapored povezoval televizijski voditelj Jimmy Kimmel. In kdo so zmagovalci oskarjev 2018?

V zgodnjih jutranjih urah so podelili jubilejne 90. oskarje, ene najbolj pričakovanih in najžlahtnejših kipcev v filmski industriji. Prireditev je na odru s 45 milijoni kristalov vodil Jimmy Kimmel. Ta se je v svojem šaljivem slogu ‘ponorčeval’ iz lanskega fiaska z ovojnicami, seveda pa ni izpustil niti gibanja Time’s Up in dejal, da je oskar edini zaupanja vreden moški v Hollywoodu: ker drži roke tam, kjer jih vidimo, in ker nima penisa. Drugo priložnost med podeljevalci sta letos dobila Warren Beaty in Faye Dunway, ki sta lani zamočila z oskarjem za najboljši film (tudi letos sta ga podelila v tej kategoriji, tokrat pravilno).

Drugače pa oskarji 2018 niso postregli  z večjimi presenečenji – slavili so pričakovanjih. Od 13 nominacij za oskarja je pravljica Guillerma del Tora Oblika vode domov odnesla 4, med drugim za najboljši film in najboljšo režijo. Nagrajena je bila še za najboljšo glasbeno podlago in scenografijo. Akcijska vojna drama Dunkirk, ki je bila druga najbolj ‘okronana’ z nominacijami, je domov odnesla 3 zlate kipce (najboljša filmska montaža, najboljša montaža zvoka in najboljše mešanje zvoka).

Zmagovalci oskarjev 2018:

Oskarja za najboljši film je prejel film Oblika vode.

Kipec za najboljšo režijo si je prislužil Guillermo del Toro (Oblika vode).

Najboljši igralec v glavni vlogi je Gary Oldman (Najtemnejša ura), najboljša igralka pa Frances McDormand (Trije plakati nad mestom).

Oskarja za najboljšega stranskega igralca je prejel Sam Rockwell (Trije plakati nad mestom), oskarja v kategoriji najboljše stranske igralke je prejela Allison Janney (Jaz, Tonya).

Oskarja za najboljši izvirni scenarij si je prislužil film Zbeži!, za najboljši prirejeni scenarij pa Pokliči me po svojem imenu.

Kot celovečerni animirani film je slavil Koko in velika skrivnost.

Najboljši tujejezični film je postal Fantastična ženska (A Fantastic Woman) iz Čila.

Oskarja je v kategoriji najboljšega celovečernega dokumentarca odnesel film Icarus.

Oskarja za najboljšo izvirno skladbo je prejela skladba Remember me (Ernesto de la Cruz, Koko in velika skrivnost), oskarja za najboljšo izvirno glasbeno podlago pa Oblika vode.

shutterstock_595406615 Oskarji 2018: 13 stvari, ki jih o oskarjih niste vedeli 3349392-butchers Channel Zero: je to najboljša serija v žanru grozljivk? Tomb-Raider-2018-New Filmi, ki si jih boste lahko ogledali v marcu The-Good-Place Top serije, ki jih morate videti · · ·