Angleška beseda leta 2016
V zraku · buzz buzz

Po selfiju (sebek, 2013), vapanju (elektronsko kajenje, 2014) in emojiju (smeško, 2015) je angleška beseda leta 2016 post-truth (postfaktičen), so razglasili uredniki slovarske avtoritete Oxford Dictionaries. Prvič naj bi se ta izraz pojavil leta 2014, v modo pa prišel v času ameriških predsedniških volitev in Brexita, ko je okužil večino razprav. Uporaba se je v letu 2016 povečala kar za 2000 odstotkov glede na leto prej.

Uredništvo Oxford Dictionaries je izbralo. Angleška beseda leta 2016 je postala termin post-truth, po slovensko, postfaktičen (izraz so požegnali pri Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša). Mediji z njim označujejo dobo, v kateri živimo, ki negira primarna dejstva, ko v javnih nastopih politikov preverljiva dejstva stopajo v ozadje, saj ti za doseganje lastnih ciljev uporabljajo prirejene/potvorjene podatke.

Prvi naj bi izraz uporabil Ralph Keyes v knjigi The Post-Truth Era (2004), razpasel pa se je v času ameriških predsedniških volitev in referenduma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Posvojili so ga predvsem mediji, v svoje besedišče pa dodali tudi številni politiki, ki so se z njim lotevali svojih nasprotnikov, ki so jim očitali širjenje laži in izkrivljanje dejstev. Ta izraz je povzetek uspeha skrajne desnice v Nemčiji, prav tako se ga uporablja v kontekstu zmage Donalda Trumpa.

PREBERITE ŠE: Donat Trump – ”Make Digestion Great Again!”

Postapokaliptična politika je politično delovanje, pri katerem očtina dejstva nimajo več nikakršne teže in vloge, nadomeščajo pa jih strahovi, očitne laži in izmišljotine. Posfaktična doba je doba, v kateri je laž nova resnica. Napaja se iz dejstva, da večkrat ponovljena laž postane resnica, kar si večina ljudstva potihem tudi želi. Od tod uspeh prej omenjenih političnih akterjev.

V ožji izbor za angleško besedo leta 2016 so prišle še besede adulting (početi stvari, ki jih počno odrasli, in imeti odgovornosti), alt-right (skranji desničarji v ZDA), Brexiteer (podpornik izstopa VB iz EU), chatbot (inteligentni program za razgovor), glass cliff (steklen prepad), hygge (odsotnost vsega motečega in čustveno vznemirljivega), coulrophobia (strah pred klovni), Latinx (splošni izraz za Latinskoameričane, ki se uporablja v povezavi z aktivizmom) in woke (zavedanje).


mesut-oezil-enzo-ferrari Neverjetna naključja, zaradi katerih boste dvomili v to, kar že veste 9 jutranjih navad produktivnost Teh 9 jutranjih navad lahko škodi naši produktivnosti Dwayne Johnson – najbolj seksi moški 2016 po izboru revije People Najbolj seksi moški na svetu 2016 je Dwayne Johnson Donat Trump Donat Trump – ”Make Digestion Great Again!” · ·