Uber Hover
Utrip mesta · mobilno

Uber namerava do leta 2023 lansirati leteče vozilo, ki pa seveda potrebuje tudi prostor za pristanek. Podjetje je zato na letni konferenci predstavilo šest oblikovalskih konceptov za avtomobilsko pristajališče, med katerimi bodo izbrali najboljšega.

Pri ameriškem gigantu so arhitektom predhodno predstavili pogoje, ki jih morajo visokotehnološka pristajališča izpolnjevati. Njihova površina lahko znaša največ 3 akre oziroma nekaj več kot 12.000 kvadratnih metrov. Vsako uro morajo poskrbeti za transport vsaj 4000 potnikov, hkrati pa delovati okolju prijazno.

Katero pristajališče vam je najbolj po godu?

Uber Hover – Humpreys & Partners

Arhitekti so navdih za novi objekt dobili pri čebeljem panju. Vsako nadstropje lahko v eni uri sprejme 900 potnikov. Obnovljivi materiali prispevajo k temu, da ekosistem sam pridobiva potrebno energijo.

The Hive – Beck Group

Pristajališče je primerno za 150 vzletov in pristankov na uro.

Sky Tower – Pickard Chilton in Arup

Stavba je sestavljena iz več stolpov, ki se dvigajo visoko v nebo in lahko vsako uro poskrbijo za 180 vzletov in pristankov s 1800 potniki.

Connect – Corgan

V okviru velikega pristajališča želijo arhitekti vzpostaviti posebno omrežje, ki bo zgrajeno nad avtocesto.

The Paw – Gannet Fleming

Flemingova zamisel sestoji iz večjega števila okroglih pristajalnih platform. Vzlet in pristanek na vsaki izmed baz bosta vsako uro omogočena kar 52 električnim vozilom.

Skyport Prototype – BOKA Powell

Zadnji izmed šestih konceptov navdušuje s pristajalnimi bazami na različnih višinah.

Aston Martin V12 Vantage V600 Aston Martin V12 Vantage V600: ‘analognih’ 592 konjskih moči MINI-hatch-royal-wedding-prince-harry-meghan-markle-designboom1800 Mini, narejen posebej za britansko kraljevsko poroko BMW M5 Competition BMW M5 Competition: še bolj strupeni M5 Rolls-Royce Cullinan Rolls-Royce Cullinan: najbolj pričakovani SUV na svetu · ·