V zraku · trend

Poroka je danes marsikdaj veliko hrupa za nič – nič tradicionalnega, nič klasičnega, nič ortodoksnega. Samo pomislite na torte v neonskih barvah, poročne obleke iz dveh kosov, poročne obleke kot hlačni kostim ter vabila s “hashtagi”, s katerimi nato gostje poroko tvitajo in jih uporabijo pri nalaganju fotografij na družbena omrežja. Ker se nezadržno bliža sezona porok, si poglejmo, kakšne so poroke danes. Kakšni so urbani običaji sodobne neveste in ženina?

(Pre)moč tehnologije – iz ene skrajnosti v drugo

Res je, vsak par si ne želi svoje poroke obelodaniti celotnemu svetu. A dandanes, ko vladajo družbena omrežja, nekateri pari preprosto obožujejo zamisel o nepozabnih tvitih in objavah na Facebooku, ki nastanejo na ta posebni dan. Neveste in ženini odpirajo bloge in strani na Facebooku, na katerih želijo ponuditi čim več informacij v zvezi s poroko. Nekateri tako izdelajo vabila s hashtagom, ki ga nato gostje uporabijo, ko nalagajo fotografije ali tvitajo o poroki. Resnejši tehnološki navdušenci celo poskrbijo, da je na poroki dovolj polnilcev za telefone, ki jih elegantno skrijejo ali pa domiselno zapakirajo. Nekateri pari se odločijo za prenos poroke v živo, tako da si jo lahko ogledajo tudi vsi tisti, ki se je ne morejo udeležiti. Z druge strani reke se jim smejijo pari, ki svoje goste vljudno prosijo, naj telefone pustijo doma ali jih odložijo na posebnem mestu.

PREBERITE ŠE: “Must have” poročne fotografije, v katere se boste zaljubili

Inovativna neuradna poročna vabila

Ne, trenutno čas ni naklonjen uradnim poročnim vabilom. Kljub temu pa si nevesta in ženin želita, da se na ta veliki dan prikažejo vsaj najbližji in najdražji. Eden izmed najnovejših trendov pri poročnih vabilih je zagotovo vabilo, ki nas pozove, da si rezerviramo določen datum. Po navadi gre za zabavno razglednico, nekateri pa posegajo tudi po inovativnejših vabilih, kot je sporočilo v steklenici ali kolaž fotografij srečnega para. Veliko teh vabil vsebuje povezavo do spletne strani, bloga ali Facebooka, kjer gostje sproti dobivajo nove informacije. So pa preobleko dobila tudi uradna vabila, tista nekoliko bolj tradicionalna; neveste jim dodajajo čipke in druge romantične dodatke, ki pričarajo vintage videz.

Preoblikovane poročne torte

Časi tradicionalnih tort kremnih barv in okroglih oblik, okrašenih s čipkami, vrtnicami in nizom biserov, so za nekatere minili. Danes so poročne torte vseh oblik in barv, velikokrat pa so tematsko obarvane ali pa ustrezajo ambientu, v katerem poteka poročno slavje. Neki par si je tako zaželel svetlo obarvano mojstrovino,  na kateri ženin in nevesta sedita v senci drevesa, do njiju vodi tlakovana pot, prek slojev torte pa teče slap. Torta je tako spominjala na kraj, kjer se par poročil. Torte pa niso zmeraj torte. V zadnjem času je izjemno priljubljena takšna iz sladkih pregreh, kot so piškoti Oreo ali ameriški krofi.

Orgle so preteklost

Bodimo iskreni. Ko zaslišimo ta instrument, nas velikokrat spomni na pogreb. In kdo si želi, da bi tako zvenela glasba na poročni dan? Orgle so tako zamenjali godalni kvarteti in godbe na pihala. Moč godalnih kvartetov se skriva v eleganci in lepoti zvoka, ki lahko pride le izpod rok pravih glasbenikov, seveda pa ne gre zanemariti niti umetniškega elementa. Veliko parov se odloči za predelavo sodobne glasbe v bolj eleganten slog, primeren za harfe. Tako se lahko uporabi glasba, ki ustreza paru in ga korektno predstavlja, obenem pa zveni, kot da spada na poroko.

Disko vročica

Danes je poročno slavje svojstvena produkcija. Nekateri se odločajo za slog “prosto po Prešernu”, drugi pripravijo koreografijo, v katero je vključena celo babica.

Bleščeči kovčki Rimowa Luksuzni kovčki Rimowa Topas sijejo v novem bakrenem odtenku Ure 5 nenavadnih ročnih ur zanjo in zanj Vrečka iz kraft papirja PaperJohn PaperJohn – zelena alternativa plastičnimi nakupovalnim vrečkam, ki se nosi kot nahrbtnik cover-vandalizem Stop vandalizmu! @Ljubljana #clovek