V čredi Kobilarne Lipica in ZRLS (Foto: Sibil Slejko in Arhiv KL)
V zraku · buzz buzz

V zibelki vseh lipicancev na svetu, Kobilarni Lipica, so izbrali najlepše lipicansko žrebe in kobilo. Preberite, kateremu žrebičku je pripadel ta laskavi naziv.

Združenje rejcev lipicanca Slovenije je za najlepšega žrebička izmed 28 žrebet letošnje generacije izbralo Pluta Valdamora III. Star je šest mesecev in igrivo mladost preživlja na kmetiji rejca Milojka Strajnarja v Gorenjah pri Divači v bližini Kobilarne Lipica.

»Zelo sem vesel in ponosen. Zame to pomeni pohvalo za celoletno rejsko delo,« je povedal Milojko Strajnar, ki je v ZRLS dejaven že 25 let. Poleg najvišje ocene si je Pluto prislužil tudi rdečo lento in občudovanje zbranih ljubiteljev lipicancev. In še zanimivost. Plutova mama je lipicanska plemenska kobila Valdamora III., oče pa plemenski žrebec Kobilarne Lipica 548 Pluto Famosa V.

PREBERITE ŠE: Zakaj je jesen dobra za naše telo in um

Pred zahtevno ocenjevalno komisijo so stopile tudi štiri kobile. Najvišjo oceno med njimi je prejela štiriletna kobila Slavina IX. rejca Rajka Sinjurja iz Radanje vasi. V čredi Kobilarne Lipica in ZRLS je sicer več kot tisoč lipicancev, kar postavlja slovensko populacijo lipicancev v sam svetovni vrh.

V Kobilarni Lipica se v decembru obetata še vsaj dva zanimiva dogodka, in sicer Ta veseli dan kulture (3. december) in Praznična predstava Lipiške šole klasičnega jahanja (4. december).


Kopel v Nutelli Kopel v več kot pol tone Nutelle! Domiselno okrašeni avtomobili Domiselni lastniki avtomobilov, ki so avtu vdahnili edinstven značaj Prvo uro službe namenite le svojemu pravemu delu. Brez prekinitev. (Foto: Shutterstock) Tako bi morali preživeti prvo uro službe Prazniki in dela prosti dnevi 2017 Prazniki in dela prosti dnevi 2017: kdaj nam ne bo treba v službo in šolo? ·