Hiša na kolih
Utrip mesta · arhitektura

Domišljija nima meja, nove tehnologije pa ji pridno sledijo. Če je bila hiša na hoduljah pred leti znanstvena fantastika, bomo morda kmalu lahko občudovali eno prav takšno.

Če se hišica nahaja sredi škotskega gorovja, je že sama po sebi fantazijska, če pa stoji še na kolih, potem …

Težko je najti pridevnik, ki bi opisal to super norost francoskega vizualnega umetnika Benoita Challanda, ki je zmiksal vizualni jezik Le Corbusierjevih hiš in skulptur Santiaga Calatrave. Nastala je vizija futuristične samozadostne hišice na hoduljah – morda bi bil boljši izraz ”na kolih”. Kakorkoli, čeprav gre za vizijo, je lokacija hišice, poimenovane Roost House, jasna – na Škotskem bo in to sredi neokrnjene narave.

Na hoduljah bo zraslo več nadstropij, ki pa bodo popolnoma samozadostna – kot je zatrdil Challand bo hiša z vsemi novimi tehnologijami proizvajala dovolj energije za svoje potrebe in zato bo popolnoma avtonomna. Planirana notranjost je stilsko minimalistična in odeta v les. Če drži, da so udejanjeni tisti koncepti, ki naletijo na velik odziv, potem smo glede realizacije Roost House lahko optimistični.

Odpri galerijo
Osupljivi muzej, vklesan v goro Futuristični butični hotel Zasebna knjižnica Karla Lagerfelda. Čudovite in veličastne knjižnice sveta najozja-stavba-na-svetu Najožja stavba na svetu ·