shutterstock_770261587
V zraku · odnosi

Vsi narcisi naj bi se vedli na enak način. V odnosih s partnerjem gredo skozi tri faze: idealizirajo, devalvirajo in vas nato zavržejo. Ste na svoji koži že izkusili ‘ljubezensko bombo’, ki vam jo je podtaknil narcis?

Ko spoznavamo nove osebe, se včasih stvari odvijajo drugače, kot smo pričakovali. Morda ste že spoznali narcisa, ki vam je razkril ljubezen po petih minutah pogovora – želel je ustvariti občutek, da ste tisto, kar je čakal celo življenje, a vas je le spravil vas v neprijeten položaj, zaradi katerega ste podlegli pritisku in stopili z njim v razmerje.

Tako so videti faze vedenja v odnosih z narcisi:

1. Faza idealiziranja

Odnos z narcisom naj bi se zelo hitro odvijal. Že po prvih tednih zveze boste slišali: “Ti si moja sorodna duša.”, “Nikoli nisem srečal/-a osebe, kot si ti.”, “Usoda je kriva, da sva se srečala.”, “Jaz sem edina oseba, ki je tvoj pravi prijatelj.”, “Večno bova skupaj.”, “Popolen/-na si.”.

2. Faza devalviranja

Ko narcis ‘ujame’ svojo žrtev, naj bi začel kazati svoj pravi obraz. Vse stvari, ki jih je imel/-a pri tebi rad/-a, postanejo moteče. Začne vas kritizirati, zato da izgubite samozavest. Ustvaril naj bi iluzijo, da je v razmerju vredno ostati, in vas bo prepričeval, da ste vsega krivi vi. Vedno bolj pogosto naj bi slišali: “Ti si nor/-a.”, “Preveč si občutljiv/-a.”, “Kaj je narobe s teboj?”, “Moji prijatelji te ne marajo, jaz se pa vedno postavim zate.”, “Jaz sem ti bolj pomemben-/na od prijateljev, kajne?”, “S solzami ne boš ničesar dosegel/-la.”.

Ko ga boste povprašali po tem, zakaj se do vas tako vede, naj bi vam začel govoriti: “Takšen/-na sem, ker so se starši do mene vedli slabo.”, “Bivši/-a me je prevaral/-la.”, “Vsi me zapuščajo – potrebujem pomoč.”, “Strah me je, da te bom izgubil/-a.”, “Se spomniš, kako dobro sva se imela na začetku razmerja?”, “Nehaj biti sebičen/-na.”.

Poskušali bodo devalvirati vse, kar ima žrtev rada – od družine, prijateljev, dela, hobijev. Želeli vas bodo užaliti: “Ne maram tvojih prijateljev”, “To ti je všeč? Grozno, ne vem, kako lahko v tem uživaš.”, “Tvoja družina me ne mara, zato ne želim, da se z njimi videvaš tako pogosto.”, “Če boš šel-/la s prijatelji, bom jezen/-na.”.

Da bi se zabavali, bodo v vseh situacijah pokazali svojo superiornost. Uporabljali naj bi besede: “To sem rekel/-la zato, ker sem imel/-a že nekaj zvez.”, “Tega ne smeš nositi, ker sem jaz tako rekel/-la.”, “Obleka, ki jo nosiš, je prekratka.”, “Veš, da sem bolj pameten/-na od tebe.”.

3. Faza zavračanja

Ko narcis popolnoma uniči žrtev, naj bi se je želel rešiti. V tej fazi bodo žalitve dosegle novo stopnjo. Na različne načine bodo želeli ponižati žrtev, da bi si zagotovili, da jo bodo zapustili kot zmagovalci. Slišali boste: “Vsi te sovražijo.”, “Ti si slaba oseba.”, Nihče te nikoli ne bo imel rad.”, “Sem najboljše, kar si imel/-a.”, “Sam/-a boš do konca življenja.”, “Vsega si ti kriv/-a.”.

Vse huje bo

Edini način, da pobegnete od žalitev in groženj, s katerimi se vsakodnevno soočate, je, da se poskušate rešiti iz narcisovih krempljev, sicer boste pod stalnim pritiskom in stresom.


4 znaki, da ti tvoj dragi laže 4 znaki, da ti tvoj dragi laže Na pralnem stroju, mizi ali na hodniku? Pomembno je, da ni rutinsko Na pralnem stroju, mizi ali na hodniku? Pomembno je, da ni rutinsko Kaj napisati bivšemu dan po tem, ko sta se razšla? Kaj napisati bivšemu dan po tem, ko sta se razšla? fifty-shades-darker-02-9e9d9a65-0831-4f6c-9297-f332c343bb40 Tega nikar ne počnite med poljubljanjem · · ·