Donald Trump - nebotičniki
Utrip mesta · arhitektura

Donald Trump ima v lasti številne nepremičnine, med drugim tudi bogato zbirko nebotičnikov, raztrošenih po celem svetu. V nadaljevanju si oglejte osupljive nebotičnike republikanskega predsedniškega kandidata in nepremičninske kralja, ki nosijo njegovo ime. Kateri vam je najbolj všeč?

Preden je bil Donald Trump predsedniški kandidat, je bil nepremičninski magnat (oče mu je leta 1974 prepustil uspešno gradbeno podjetje). Zato ni presenetljivo, da ima slovenski zet v svojem ‘voznem’ parku tudi številne nebotičnike.

PREBERITE ŠE: Lažna Melania Trump tokrat na komičen način zagovarja moža in njegov odnos do žensk

Kaj lahko bi njegovo ime nosil tudi ljubljanski Nebotičnik, ki mu ga je pred letom ponudil slovenski poslovnež Marko Bricelj, sin stavbenika Ivana Briclja, ki je znamenito stavbo iz leta 1933 zgradil. Trump je bil nad ponudbo počaščen, a se zaradi številnih nedokončanih zadev v ZDA ni odločil za nakup.

NE SPREGLEJTE: Podarjamo športne superge Reebok Workout TR 2.0 in druge športne nagrade

Top 10 – nebotičniki Donalda Trumpa:

Trump Tower, New York (ZDA)

V 58-nadstropnem nebotičniku na Manhattnu (New York) se nahaja Trumpova glavna pisarna. Stavba je delo ameriškega arhitekta Dera Scutta. Dokončana je bil leta 1983.

Trump International Hotel and Tower, Chicago (ZDA)

423-metrski nebotičnik je zasnovalo priznano podjetja Skidmore, Owings and Merrill. Prvenstveno bi morala biti to najvišja stavba na svetu, a so načrte po terorističnih napadih na Dvojčka precej omilili.

Trump Ocean Club, Ciudad de Panamá (Panama)

Za edino Trumpovo tovrstno nepremičnino v Latinski Ameriki stoji kolumbijsko podjetje Arias Serna Saravia. Stavba je zgrajena v obliki jadra, dokončana pa je bila leta 2011. Ima 369 hotelskih sob in 700 etažnih stanovanj.

Trump Towers, Istanbul (Turčija)

Gre za prvi Trumpov objekt v Evropi, odprt leta 2010. Nebotičnik tvorita dva stolpa. V enem je hotel, drugi pa je rezidenčni, povezovalni del pa polnijo kino dvorane in nakupovalni center. Po kontroverznih Trumpovih izjavah o muslimanih želi turški lastnik odstraniti njegovo ime.

Trump International Hotel and Tower, Toronto (Kanada)

Z 277 metri je drugi najvišji nebotični v Kanadi. Ima 260 luksuznih hotelskih sob in 109 etažnih stanovanj. Potem ko se je Trump vrgel v politične vode in s svojimi izjavami razjezil in užalil marsikoga, želijo tudi torontske oblasti pretrgati vezi z njegovim imenom.

Trump World Tower, New York (ZDA)

Newyorška ‘črna vdova’ ima 72 nadstropij, pod stavbo pa se je podpisal arhitekt Costas Kondylis. Dokončana je bila leta 2001, opazili pa smo jo lahko v drami Preden hudič izve za tvojo smrt (2007).

Trump International Hotel, Las Vegas (ZDA)

Hotel in rezidenčna stavba v Nevadi ima okna z zlatim odsevom. Stoji le streljaj proč od razvpite ulice Las Vegas Strip in je z 200 metri najvišja stavba v mestu. Nebotičnik naj bi dobil dvojčka (2008), a je projekt obtičal v predalu.

Trump Towers, Sunny Isles Beach (ZDA)

Trojček z 271 stanovanji in prav toliko balkoni leži na obali Floride, južno od Miamija. Stavbo so zasnovali pri arhitekturnem biroju Sieger Suarez.

Trump SoHo, New York City (ZDA)

46-nadstropni nebotičnik leži na Manhattnu v predelu SoHo. Zakrivil ga je arhitekturni biro Handel Architects, za interier pa je poskrbel David Rockwell. Ima hotelska stanovanja, ki pa jih ista oseba ne more najeti za več kot 120 dni v letu oz. za več kot 29 zaporednih dni v obdobju 36 dni.

Trump Tower, Manila (Filipini)

Ta stanovanjski stolp v Makati (Manila) naj bi dokončali še leta 2016. Z 250 metri bo ena od najvišjih stavb na Filipinih, gradnja pa bo na koncu stala pribl. 150 milijonov ameriških dolarjev. Zasnoval ga je Jason Pomeroy.


Realno stanje ... Digitalna Potemkinova vas – ruske ulice popravili kar s Photoshopom SPIRE LONDON STOLPNICA V OBLIKI MOŠKEGA SPOLNEGA ORGANA Spire London: v Londonu raste stolpnica v obliki moškega spolnega organa Zlati svinčnik 2016 Arhitekturne nagrade Zlati svinčnik 2016 najvišja lesena stolpnica na dunaju HoHo Tower: na Dunaju raste najvišja lesena stolpnica na svetu · · · · · ·