cover-YotaPhone_Photo_4
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Če imamo ljudje dva obraza, zakaj jih ne bi imel tudi pametni telefon. Rusko podjetje Yota Devices je namreč lani pozitivno presenetilo in na sicer zasičeno tržišče pametnih telefonov z modelom YotaPhone vneslo svežino, pametni telefon, ki ima kar dva zaslona, prednjega, kot smo ga vajeni in zadnjega, ”e-bralniškega” z elektronskim črnilom. Zdaj prihaja že njegov naslednik, YotaPhone 2, z naprednejšim in na dotik občutljivim zaslonom e-ink.

YotaPhone 2 bo spet skušal malce premešati karte v svetu pametnih telefonov, ki mu vladajo od inovacij pokajoči Azijci in Američani, saj Rusi napadajo iz ozadja (tudi dobesedno). Druga generacija YotaPhone se namreč prav tako lahko pohvali z zadnjim zaslonom z e-črnilom, ki pa je dobil občutljivo prevleko in ni več le okoren (prek geste) in na dotik omejen sekundarni zaslon, pač pa enakopraven čelnemu in idealen za prikaz ure, opozoril in drugih informacij, pošiljanje sporočil, klicanje,…

Da ne živi več v njegovi senci pričajo tudi tehnične karakteristike: skoraj 12-centimetrska diagonala (4,7-inčni) z izboljšano resolucijo in osvetlitvijo, ki lahko, tudi v stanju pripravljenosti, v realnem času prikazuje npr. fotografije. Ker pri delovanju za razliko od prednjega porabi za prgišče energije (ne rabi osvetlitve), avtonomija baterije zgolj ob uporabiti slednjega znaša do 5 dni (ob kapaciteti baterije 2.550 mAh, kar je enako 50 ur standardne uporabe). Seveda je korak naprej storil tudi glavni, 5-inčni zaslon, ki je prevzel AMOLED tehnologijo in ločljivost 1920×1080 slikovnih točk.

PREBERITE ŠE: Oppo R5 – najtanjši pametni telefon na svetu

Za ”dvojno osebnost” YotaPhona2 skrbi Qualcommov štirijedrni procesor Snapdragon 800 frekvence 2,3 gigaherca in 2GB sistemskega ter 32 GB vgrajenega pomnilnika. Na eno ”oko” (beri spletno kamero) vidi z ločljivostjo dveh milijonov točk, na drugo, torej kamero, ki se nahaja nad zaslonom e-ink, pa z 8 mio točk. Njegova ”izobrazba” je operacijski sistem Android 4.4 KitKat in ima specifična znanja kot sta tehnologija NFC (Near Field Communication) in brezžično polnjenje.
Telefon prihaja še letos, cena zanj pa naj bi rahlo presegla 500€.


1 Mini Power – kartonasti vitaminček, ki napolni baterijo vašega telefona ‘’on-the-go’’ neck-issue Ste vedeli, da uporaba telefona in pisanje sporočil vodi v slabo držo? section1_proto-7cf73c6369f16a9aa931d5e4b4b446bd Prynt – ko mobilni telefon postane polaroidni fotoaparat iPhone6Plus-outdoor_063 iPhone 6 triki, ki jih ne znate, pa bi jih morali ·