Kaj so vzroki za padec produtkivnosti poleti?
V zraku · buzz buzz

Skoraj vsakemu podjetju poleti, ko narastejo temperature, pade produktivnost. Zakaj je temu tako bomo razložili v nadaljevanju, prav tako, kako se s situacijo spopasti na delovnemu mestu. Eden od vzrokov za padec je, da si skoraj 51 odstotkov zaposlenih odmeri več časa za kosilo kot običajno. In kako odpraviti takšne ”odlive” produktivnosti? Fleksibilen delovni čas, delo na daljavo ali kulinarični posladek na delovnem mestu.

Ne glede na to s čim se podjetje ukvarjam, se težko izogne padcu produktivnosti svojih zaposlenih v času poletja. Zakaj produktivnost tako drastično pade v najbolj vročih dneh leta in ali obstaja kaj, s čimer lahko preprečimo ta zdrs, pa v nadaljevanju.

PREBERITE ŠE: Recept, kako povečati produktivnost na delovnem mestu

Poleti produktivnost podjetjih v povprečju pade za 20 odstotkov. Padec gre pripisati naslednjim dejavnikom. Za 13 odstotkov se poveča čas, ki ga porabimo, da opravimo zadano nalogo, 45 odstotkov zaposlenih ni 100 odstotno pri stvari in je precej bolj raztresenih kot običajno, za 18 odstotkov pa pade tudi prisotnost na delovnem mestu. In kako se še obnašajo zaposleni, poleg tega, da jim misli redno uhajajo drugam?

63 odstotkov se jih več druži s sodelavci, 51 si vzame več časa za kosilo, le dva odstotka manj pa jih nekajkrat na teden odide z delovnega mesta prej kot običajno. Na produktivnost močno vpliva tudi delovna temperatura. Idealna je med 21 in 22 stopinjami Celzija, vse kar je nad ali pod pa jo zmanjša. Ko se živo srebro povzpne nad 30 stopinj jo potolče celo za 10 odstotkov. Nekatera podjetja, da bi zmanjšala padec produktivnosti, ponujajo t.i. ”poletne petke”, ki dovoljujejo zaposlenim, da v petek delovno mesto zapustijo prej kot običajno, a morajo zato manko ur nadoknaditi v ponedeljek ali torek. Pa to deluje? Sodeč po raziskavah ne. Edino, kar zares deluje je delo na daljavo. In še nekaj nasvetov za podjetja. Načrtujte dopuste zaposlenih vnaprej, bodite fleksibilni (možnost dela zaposlenih na daljavo) in zaposlenim odmerite več časa za odmore. Ponudite jim prigrizke in osvežitev. V pisarno naročite sladoled, pico, ipd., ter nagradite tiste (denarna nagrada, darilni bon,…), ki dosežejo postavljeno normo. Še več nasvetov in vzrokov za padec produktivnosti pa v spodnji infografiki.

Empire State Building je osvetlilo 160 vrst ogroženih vrst živali Projecting Change: v luči uboja leva Cecila Empire State Bulding osvetlilo 160 ogroženih živalskih vrst Kako se znebiti os na prijazen način? Kako se znebiti nadležnih os na prijazen način? #trik ''Govorica'' laži Kako prepoznamo, da nam nekdo laže? Prepoznaj lažnivca! #TED talk Stvar, ki jih niste vedeli o sebi preden ste postale mame 20 stvari, ki jih ženske niste vedele o sebi preden ste postale mame · ·