quentin-dr-kcw2MMrjesk-unsplash
Utrip mesta · zdravje & lepota

Zunaj nas čaka na tisoče virusov, bakterij in drugih mikroorganizmov. Nekateri so za nas dobri, drugi nam škodujejo. Zato se je naš imunski sistem naučil sodelovati s tistimi, ki so “benigni”, in se braniti pred tistimi, ki nas prizadenejo (imunski sistem zdravega organizma je še vedno najbolj prefinjen varnostni sistem na svetu).

Čeprav smo večino gozdov na svetu zmanjšali za potrebe oglja, toaletnega papirja, gradbenega materiala itd., nam preostali gozd še vedno ponuja neverjetno spodbudo za imunski sistem. Skoraj 1.000 znanstvenih raziskav kaže v to smer: narave ni le lepo imeti, ampak jo je treba imeti za telesno zdravje in za naše kognitivne funkcije (vir: raziskava Yale School of Forestry & Enviromental Studies).

Tako na primer študije z učenci in starejšimi kažejo, da lahko preživljanje časa v naravi znatno zmanjša možnosti za vnetja. Poleg tega so raziskave Nippon Medical School na Japonskem pokazale, da čas, preživet v gozdu, povečuje število naravnih “celic ubijalk” (veliki granularni limfociti), ki spodbujajo našo imunsko obrambo s tem, ko povečajo aktivnost teh protivirusnih celic. Še več, ta raziskava je pokazala, da obisk gozda poveča količino medceličnih protirakastih proteinov, ta učinek pa naj bi trajal cel teden po potepu po gozdu. Nobenega izmed teh učinkov niso zaznali pri sprehodih po mestu.

Druge študija na primer kaže, da so naravne arome, ki jih izločajo zimzelena drevesa, znane kot fitoncidi, prav povezane z izboljšanjem aktivnosti imunskega sistema. Spet druga študija, ki so jo objavili leta 2016 na Environmental Health Perspectives, je na primer ugotovila, da je pri ljudeh, ki so živeli v neposredni bližini narave, za 12 odstotkov nižja umrljivost. In to po tem, ko so vključili socialnodemografsko ozadje sodelujočih in kadilske navade.

Naš imunski sistem torej potrebuje gozd. Zdrav divji gozd, ne pa sterilni mestni park. V času zaustavitve javnega življenja zaradi izbruha Covid-19, ko so številne dejavnosti odpovedane, je pravi čas za razmislek o tem, kaj lahko naredimo za boljši imunski sistem. In za začetek se odpravimo v gozd. (Vir: naturalintelligence.info)

shutterstock_373734466 Domača krema za roke: hitro, preprosto, iz treh sestavin! kinga-cichewicz-kqDEH7M2tGk-unsplash Kako okrepiti svoj imunski sistem za boj proti koronavirusu? shutterstock_1666779292 Kako izdelaš domače razkužilo za roke? shutterstock_1553945636 Bi morali čistiti svoje telefone med koronavirusom? Da! Kako to storiti na pravi način? · · ·