Borovnice
Utrip mesta · zdravje & lepota

Junija in julija dozorijo majhne vijolične kroglice, ki v sebi skrivajo izjemno zdravilno moč. Borovnice sodijo med najbolj zdrava živila, saj olajšajo marsikatero zdravstveno težavo, zaradi visoke vsebnosti vitaminov in mineralov pa jih imenujemo tudi super sadež.

Borovnice niso le okusne, ampak tudi zdrave. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov A, B in C, kalcija in železa delujejo antioksidativno, kar pomeni, da upočasnijo procese staranja, zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni ožilja in srca ter preprečujejo pojav raka. Borovnice imajo samo 40 kalorij na 100 gramov in so tako eden izmed sadežev z najmanj kalorijami, primeren tudi za diabetike.

Majhne sladke kroglice so cenili tudi v preteklosti, v tradicionalni medicini se plodovi borovnice namreč uporabljajo že skoraj tisoč let. Iz posušenih borovnic so že od nekdaj varili pripravke proti težavam s prebavo, borovnice pa so služile tudi kot zdravilo za skorbut, ki je posledica pomankanja vitamina C.

Borovnice imajo tudi antistresen učinek. Za vse, ki so pod stresom je tako priporočljivo uživanje borovničevega čaja, saj jih bo ta sprostil in vlil moč za učenje, koncentracijo in dojemanje. Borovnice pozitivno vplivajo na pretočnost žil in kapilar, znižujejo krvni pritisk, z njimi pa se lahko uspešno borimo tudi proti visokemu holesterolu. To pa še zdaleč ni vse, saj borovnice preprečujejo nastanek želodčne razjede, preprečujejo depresijo, blagodejno vplivajo na sečila in ledvice, izboljšujejo vid in celo pomagajo pri izboljšanju koordinacije in ravnotežja. Ni kaj, čas je, da se odpravimo v gozd in naberemo zvrhan koš pravega super sadja!

Nasveti za hujšanje Hujšanje za lenobe! iStock_000024974308_Double Lepe roke, lepi nohti – ogledalo človeka Spomladansko razstrupljanje Razstrupljanje telesa – prerojen skok v pomlad cover-zoya-nagradna Nagradna igra: Zoya goes pretty – maslo za nego kože ·