Ženska moda v 20. letih 20. stoletja.
Utrip mesta · moda

Leto 1920 velja za modno prelomnico, saj je moda vstopila v moderno dobo. Od tedaj namreč ne govorimo več o starinskih oblačilih, temveč o vintage oblačilih. Ta oznaka sicer pripada vsem oblekam, narejenim do leta 1990. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja so ženske (pa tudi moški) prvič začele nositi udobna in praktična oblačila, modna industrija pa je presekala spone z nepraktičnimi in ”zapetimi” oblačili iz preteklosti. K temu je veliko pripomogla prva svetovna vojna in pa emancipacija žensk, saj so morale te zaradi odsotnosti moških opravljati tudi moške poklice, kar so jim stara oblačila oteževala. Zato so postala preprostejša in manj okrašena, nekaj pa je k manj strogim oblačilom kakopak pripomogel tudi konec vojne. Ljudje so bili srečnejši, in to se je izrazilo tudi pri krojih.

Ženska moda leta 1920 je prinesla preprostejša, bolj praktična, a zato nič manj modna oblačila. K temu so pripomogli vojna (odsotnost moških in predvsem konec vojne, ki je na obraze ljudi vrnil nasmeh in optimizem), tehnološki napredek in izumi novih materialov. Prva ženska, ki je začela nositi hlače v vsakdanjem življenju, naj bi bila francoska oblikovalka Gabrielle Chanel Bonheur, bolj znana kot Coco Chanel.

Ta je nekoč dejala: ”Ženskam sem podarila svobodo. Vrnila sem jim telesa, telesa, ki so bila prepotena zaradi modnih oblek, čipk, steznikov, spodnjega perila in podlog.”

PREBERITE ŠE: Woodstock, ”izvirni greh” današnje ženske mode

Nič čudnega, da dvajseta leta 20. stoletja veljajo za prelomna v svetu mode in da se še danes moda zgleduje po kosih izpred skoraj sto let. Nova oblačila, ki posnemajo pretekle čase, imenujemo retro, da razčistimo še ta pojem in njegovo rabo v modnem svetu.

Ženska moda v 20. letih 20. stoletja.Odpri galerijo
Pufftec Fumo - usnjena denarnica rezervirana za kadilce Pufftec Fumo: denarnica, izdelana posebej za kadilce, ki je tudi etui za telefon soliver-fragrances-home-slide-soliver-2048x1280 s.Oliver Tropical Flowers in Tropical Trees: dišavi za lahkotno poletje zara-spring-summer-ad-campaign-the-impression-10 Spletna trgovina Zara odprla svoja vrata v Sloveniji! #zaraslovenija PicMonkey Collage Festivalska moda na festivalu Coachella 2016 · ·