Zlato stranišče
Kulturni izbor

Guggenheimov muzej v New Yorku je bogatejši za zlato straniščno školjko iz 18-karatnega zlata. Čeprav ste verjetno sprva pomislili, da gre za razstavni eksponat, pa je zlato stranišče, poimenovano Amerika, ki se nahaja v petem nadstropju tega slovitega muzeja sodobne umetnosti, ne le delujoče, ampak ga lahko uporabi vsak obiskovalec. Če se mu seveda da čakati v vrsti.

Obiskovalce Guggenheimovega muzeja v New Yorku v toaletnih prostorih petega nadstropja pričaka nenavaden prizor. Tam se namesto običajne, bele straniščne školjke od nedavnega nahaja straniščna školjka iz 18-karatnega zlata, ki pa ni namenjen zgolj občudovanju, pač pa uporabi.

PREBERITE ŠE: Alexis Fraser: portreti iz poljubov in šminke

Avtor instalacije je italijanski umetnik Maurizio Cattelan, ki pravi, da njegova stvaritev, ki jo je navdihnila ekonomska neenakost, postane umetnina šele ob uporabi. Čeprav je pred vrati zlatega stranišča, ki ga lahko uporabljajo tako moški kot ženske, varnostnik, pa po besedah kustosinje muzeja Katherine Brinson zlato stranišče obiskovalcem zagotavlja zasebno izkušnjo.

Zlato stranišče se nahaja v petem nadstropju muzeja.Odpri galerijo

Muzej iluzij Ljubljana Ljubljana bogatejša za Muzej iluzij Portreti iz poljubov in šminke. Alexis Fraser: portreti iz poljubov in šminke Fear the Walking Dead 2016 – spet na sporedu AMC Fear the Walking Dead – Se bodo dokončno zlomili? Balet: Alonzo King LINES Ballet Balet: Alonzo King LINES Ballet · · ·