vladislav-todorov-611224-unsplash
V zraku · buzz buzz

Tisti, ki se učijo novega jezika, pravijo, da jim zmerno uživanje alkohola lahko pomaga bolje govoriti jezik. Na nek način je to tudi smiselno, saj jih pijača sprosti in premagajo živčnost. Vendar se je po drugi strani izkazalo tudi, da alkohol škoduje kognitivnim in motoričnim funkcijam, negativno vpliva na spomin in pozornost ter vodi do prevelikega samozaupanja in samohval. Ali potem ljudje dejansko bolje govorijo tuj jezik ob/po pitju alkohola zaradi znanja ali gre zgolj za pogum?

Na to vprašanje so odgovorili britanski in nizozemski raziskovalci, ki so na 50 nemško govorečih ljudeh izvedli jezikovni poskus. Vsi so se namreč izobraževali na maastrichtski univerzi na Nizozemskem na meji z Nemčijo. Vsaka sodelujoča oseba je morala opraviti priložnostni dvominutni pogovor z anketarjem v nizozemščini. Polovica anketirancev je pred pogovorom spila vodo, druga polovica alkoholno pijačo.

Pogovore so snemali, nato sta jih analizirala dva nizozemska govorca, ki nista vedela, kateri ljudje so uživali alkohol in kateri ne. Udeleženci so bili naprošeni tudinaj sami ocenijo, kako tekoče so govorili.

Ugotovili so, da alkohol ni vplival na samoocene – tisti, ki so pili, niso bili nič boj samozavestnejši ali zadovoljnejši s svojim govorom kot tisti, ki so pili vodo. So pa bili dejansko uspešnejši pri govoru glede na analize raziskovalcev. Nizozemska govorca sta ocenila, da so ljudje v alkoholni skupini bolj tekoče govorili in imeli boljšo izgovorjavo. Ocene glede slovnice, besedišča in argumentacije pa so bile podobne med skupinami.

Avtorji opozarjajo, da je bil odmerek alkohola nizek, a večja količina nima teh koristnih učinkov in ima lahko ravno nasproten učinek, saj lahko vodi do nejasnega govora. Anketiranci v študiji so tudi vedeli, da bodo spili alkohol, zato ni jasno, ali se je njihov govor izboljšal zaradi bioloških ali psiholoških učinkov alkohola. Avtorji v raziskavi niso merili duševnih ali čustvenih stanj ljudi, zato ne morejo z gotovostjo trditi, ali obstaja verjetnost, da zmeren odmerek alkohola dejansko zmanjša anksioznost in s tem povečuje strokovnost.

Alkohol ima mordapozitivne učinke na vaš govor, a kot raziskovalci opozarjajo, le v zmernih količinah. Prav tako pišejo, da ni nujno, da  ima alkohol dejansko pozitivne vplive na vaš govor. Lahko namreč sodite med tiste, ki jim kozarec pijače popolnoma zmeša štrene v glavi in  še slabše govorijo. Zato se ga je verjetno bolje izogibati. :)


halloween Grozljive ideje za ličenje za noč čarovnic, ki bi prestrašile še mojstra grozljivk Stephena Kinga img Neiman Marcus je izdal najboljši vodič po darilih za najbogatejše in bolela vas bo glava shutterstock_719792941 Noč čarovnic: 6 resničnih zgodb o duhovih, zaradi katerih danes ne boste spali Cold-Weather-Movies-082215 4 nenavadne stvari, ki jih mraz naredi tvojemu telesu · · ·