CineplexxMarcoSpada
30. mar
Kulturni izbor · odri

Redko izvajano komično opero Marco Spada si bomo lahko to nedeljo ogledali v živo! Kinematografi Cineplexx bodo poskrbeli za neposredni prenos iz Moskovskega Bolšoj teatra in odlično vzdušje.

Cineplexx kinematografi v Novem mestu, Celju, Kopru in Kranju
Cineplexx
15 evrov

Komična opera Marco Spada skladatelja Daniela Françoisa Esprita Auberja je krstno izvedbo  doživela leta 1852 v Parizu in požela veliko uspeha. Prepričala je z razgibano, dogodivščin polno zgodbo o razbojniku Marcu Spadi, ki ropa bogate meščane in aristokracijo po Rimu. Zaplete se, ko se njegova hčerka Angela zaljubi v princa Frederika, in ko se njuna ljubezen že skoraj udejanji, pride na dan, čigava hčerka je pravzaprav.

Francoski koreograf Pierre Lacotte je zgodbo pretvoril v balet. Premiera leta 1981 v operni hiši v Rimu je doživela izjemen uspeh, saj je v naslovni vlogi nastopil enkraten, legendarni Rudolf Nurejev. Sicer redko izvajano delo – pred tem ga je v balet pretvoril le Joseph Mazilier leta 1857 – je zdaj na ogled v koreografski, scenski in kostumski osvežitvi. Za to je, ponovno, poskrbel Pierre Lacotte, ki ga je moskovski Bolšoj teater povabil, da jim pomaga Marca Spado umestiti v njihov najnovejši repertoar.

Balet je bil premierno izveden novembra lani, požel je izjemen uspeh, saj je vanj vključen skoraj celoten Bolšojev baletni ansambel skupaj z njegovimi prvaki. V glavnih vlogah plešejo David Hallberg, Američan, ki je prvi tujec, povabljen, da pleše v Bolšojevem baletnem ansamblu, Jevgenija Obrazova in Olga Smirnova, ki velja za eno najboljših baletnih plesalk na svetu.

Veličasten in edinstven – tako po tehnični kot dramaturški plati – s kompleksno koreografijo, menjavo scenografije, prisotnostjo živali na odru, pa pantomimično izraznostjo plesalcev in razgibano zgodbo je Marco Spada, balet v treh dejanjih, zagotovo doživetje, ki ga ne gre zamuditi. Tudi zato, ker prenos iz Moskve poteka v HD sliki in s kristalno jasnim zvokom.

 

TEDEN SLOVENSKE DRAME_Mare Mutić 27. marec, 2014 44. Teden slovenske drame pepelka promo_urska boljkovac (26)1 26. marec, 2014 Premiera: Pepelka – ravno prav klasična in nič premalo sodobna 15. marec, 2014 Spektakel AFRIKA! AFRIKA! marca v Gradcu! sokrat, slaboj in sofisti 15. marec, 2014 Premiera: Sokrat, Slavoj in sofisti · ·