fbpx

Dva dni kot teden: top način, kako si podaljšaš vikend

Končno je vikend in že razmišljaš o tem, kako boš naslednjih 48 ur vegetiral. Prišel bo ponedeljek in boš spet preklinjal, da se je začel nov teden. In tako se zgodba ponavlja. Ta scenarij se ne dogaja samo tebi, a lahko ga spremeniš, če poskusiš ta top način, s katerim si podaljšaš vikend.

Verjetno tudi ti komaj čakaš na vikend, a dva dni ‘svobode’ trajata presenetljivo kratko. Zakaj? Težava naj bi bila v napačni razporeditvi časa in slabo izbranih aktivnostih.

Obstajajo namreč strategije, s katerimi lahko ustvariš občutek, da tvoj vikend traja dlje. Skrivnost je v preverjenih trikih, zaradi katerih dobiš iz vsake ure največ kar lahko.

Od tebe je odvisno, kakšen bo tvoj vikend.
Od tebe je odvisno, kakšen bo tvoj vikend.

Kako si podaljšaš vikend?

1. Vikend se začne že v petek.

Ko zaključiš z delom ali šolskimi obveznostmi, se zate uradno začne 48-urni oddih, ki ga moraš začeti živeti že v petek, saj ta dan ključno podaljša tvoj vikend. Če bi se rad izognil obiskom, se lahko dobiš s prijatelji v mestu na pijači in se dolgo v noč pogovarjate, ali odpravite na plesišče in napolnite z dobro energijo.

Petek bo vedno boljši dan za nočni izhod kot sobota – naslednji dan si boš lahko odpočil (do razumne ure), preostane pa ti še nedelja za raziskovanje in produktivne stvari.

2. Naredi načrt.

Sobota se je začela in četudi si utrujen od tedna ali petkovega večera, to ni opravičilo za to, da celo soboto prespiš. Na telefonu si namesti budilko ob razumni uri in začni načrtovati svoj vikend – to seveda ne pomeni, da moraš točno vedeti, kje boš vsako minuto, vendar gre za to, da narediš okviren načrt, kaj boš počel v teh dveh dneh.

Naredi načrt.
Naredi načrt.

Vsako povabilo na aktivnost, ki se ti zdi dovolj sprejemljivo, sprejmi. Spontane odločitve naj bi pozitivno vplivale na ustvarjanje spominov in dojemanje časa, in sicer naj bi med izvajanjem določene stvari dobil občutek, kot da čas zelo hitro teče in da se dogaja.

Odpravi se na roadtrip, obišči novo restavracijo, kolesari, raziskuj okolico, odpravi se v kino …

3. Odklopi se od pametnih naprav oziroma vsaj poskusi.

Četudi se boš težko ločil od svojih pametnih naprav, boš to moral storiti, če želiš v popolnosti uživati v vikendu in ga podaljšati. Če se ne moreš popolnoma odklopiti, vsaj zmanjšaj uporabo, predvsem telefona, ker boš srečnejši.

Odklopi se od pametnih naprav.
Odklopi se od pametnih naprav.

Pametne naprave ti onemogočajo, da bi se osredotočiš na lepe stvari, ki se dogajajo izven zaslona. Hkrati te naprave priganjajo in imaš občutek, kot da se ti nenehno nekam mudi. Sprosti se in omeji uporabo telefona med 8. uro zjutraj in 8. uro zvečer. Če misliš, da je prehudo, zmanjšaj čas, vendar se drži obljube.

4. Kako se rešiti stresa?

Pomembno je tudi, da se naučiš sprostiti. Zmanjšaj stres na podlagi pozornosti (angl. mindfulness), in sicer se osredotoči na stvari, ki jih v tem trenutku počneš. Če ješ okusno hrano, zapri svoje oči in se osredotoči na njen okus. Med sprehodom po parku dihaj tako, da začutiš zrak in vonje prebujajoče se narave. Pred ali po spolnem odnosu božajta drug drugega in se osredočita na vsa čutila.

S pozornostjo boš dobil občutek, da se je čas ustavil, ker uživaš.

Kako se sprostiti?
Kako se sprostiti?

5. S kom boš preživel čas?

Poleg aktivnosti, ki jih boš izvajal, je pomembno tudi, s kom jih boš izvajal. Preživi čas z ljudmi, ki ti veliko pomenijo. Investiraj svoj čas v odnose, ki imajo pozitiven vpliv nate in ustvarjajo lepe spomine.

Z ljubimi osebami se kaj novega nauči ali počnite kakšno zanimivo stvar  – takrat možgani drugače dojemajo čas in boš imel občutek, kot da minilo že veliko ur, četudi ni. Lahko tudi poslušata glasbo, saj naj bi najljubše pesmi vplivale na tvoj prefrontalni korteks tako, da dobiš občutek, da se je čas ustavil.

S kom boš preživel čas?
S kom boš preživel čas?

6. Pripravi se na ponedeljek!

Povsem normalno je, da boš v nedeljo občutil rahlo neprijetnost, ker se čez nekaj ur začne nov teden. Strah lahko premagaš tako, da se odpraviš na tek, sprehod, vadiš globoko dihanje ali se preprosto pogovoriš s sodelavcem ali družinskim članom o prihajajočem tednu.

Prav je, da si vzameš uro časa in se pripraviš na nov teden, ker bo začetek novega tedna lažji. Vendar ne delaj tega tik pred spanjem, ker si verjetno ne želiš neprespane noči, kajne?

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!