Foto: IG @all.things.elonmusk

Elon Musk: kako postati strokovnjak na katerem koli področju?

Zadnjič posodobljeno: :

Soustanovitelj in izvršni direktor Tesle ima eno ključnih prednosti, ki bi jo morala večina med nami uveljaviti v praksi.

Elon Musk je eden najpametnejših, najbogatejših in najmočnejših ljudi na svetu in ni ga strah, da bi sprejel nove projekte. “Čarovnik” za SpaceX-om, Teslo in Boring Companyjem je znan po svoji delovni disciplini, za svoje strastne projekte in podjetja pa je pripravljen na naporen 85-urni delovni teden.

Musk je nenehno na lovu za znanjem in ima talent, da svoje znanje uporablja v različnih disciplinah. Lahko bi rekli, da je najpomembnejši sodobni polihistor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elon Musk Now (@elonrmuskk)

Infografika, ki so jo pripravili pri Resume.io, daje vpogled v Muska in druge pionirje in podjetnike, s čimer vas lahko spodbudi k uresničevanju lastnih ambicij.

In kakšen ključ ponuja Musk ponuja pri učenju in ohranjanju novih informacij? Pomembno je, da na znanje gledate kot na neke vrste semantično drevo – prepričajte se, da razumete temeljna načela, tj. deblo in velike veje, preden zaidete v liste/podrobnosti, saj ti sicer nimajo na čem viseti.

Strokovni generalist

Muskova izjava je v nasprotju s tradicionalnimi nasveti, da se moraš za uspeh specializirati in biti usposobljen za eno samo strokovno področje. “The jack-of-all-trades is master of none” (“Deklica za vse ni mojster ničesar”), pravi stari pregovor. Pa vendar je Musk že večkrat dokazal, da to ni le mogoče, temveč tudi koristno.

“Strokovnjak generalizacije” je po definiciji nekdo, ki je sposoben pridobiti strokovno znanje v različnih disciplinah, panogah, veščinah in temah. Polihistorji, kot so Leonardo da Vinci, Thomas Edison in Nikola Tesla, so inovativno uporabljali tako široko znanje.

Elon Musk kot sodoben polihistor dokazuje, da nam lahko široko preučevanje različnih področij znanja prinese informacijsko prednost, ki spodbuja inovacije. Musk lahko integrira edinstvene kombinacije spretnosti in znanja ter svoje učenje prenese v različne discipline.

Morda ne boste imeli časa ali energije, da bi 85 ur na teden posvetili izpopolnjevanju veščin in znanja, vendar je vseeno vredno v to vložiti nekaj truda. Lepota strokovnega generalista je v tem, da je to najverjetneje lažje doseči in je bolj koristno kot pa postati vodilni strokovnjak na samo enem področju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elon Musk (@all.things.elonmusk)

Muskov koncept “semantičnega drevesa”

Koncept “semantičnega drevesa” je namenjen dekonstrukciji znanja v osnovna načela, tako da lahko svoje znanje gradite na trdnih temeljih. Musk že od mladosti veliko bere, da bi potešil žejo po znanju, in vzpostavljanje raznolike in metodične bralne navade je koristna učna tehnika za vsakega ambicioznega posameznika.

Tu je preprost postopek v štirih korakih za pristop k novi tematiki.

1. Določite svojo temo. Poiščite nekaj uvodnih lekcij ali poiščite nekaj temeljnih besedil, kot so dodiplomski učbeniki ali ugledni članki iz revij, da boste lahko dobili zanesljiv pregled osnov.

2. Delajte zapiske. Z lastnimi besedami povzemite ključna dejstva in ideje, da se prepričate, da razumete prebrano. Prebirajte zapiske, dokler ne dobijo smisla.

3. Razširite svoja obzorja. Ko iz enega besedila dobite osnove, poiščite dodatne vire s preverjanjem referenc in navedb prvotnega vira.

4. Preizkusite se. Če so informacije, ki ste se jih naučili, praktične, jih preizkusite v resničnem življenju. Če so teoretične, poskusite to na preprost način razložiti prijatelju ali sodelavcu, da preveri vaše razumevanje.

Širjenje razumevanja različnih področij je lahko koristno tako osebno, kot poklicno. Morda boste ugotovili, da navsezadnje uživate v tem, da se ukvarjate s številnimi posli.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Če si ne boste odpustil teh 8 napak, ne boste nikoli srečni