fbpx

Els Enfarinats 2016 – nad oblast z moko, jajci, gasilnimi aparati in pirotehniko

Els Enfarinats 2Els Enfarinats 2016016

Pri nas oblast v pustnem času tradicionalno prevzamejo maske, v Španiji pa 28. decembra vojaške uniforme. Ne, ne gre za državni udar. Prebivalci španskega mesta Ibi se ta dan tradicionalno 'obstreljujejo' z moko, jajci, prahom iz gasilnih aparatov in petardami, še pred tem pa ob osmih zjutraj simbolično prevzamejo mestno oblast. Več kot 200 let stara tradicija sliši na ime Els Enfarinats. Oglejte si neverjetne prizore z letošnjega festivala, ki je mesto ponovno spremenilo v pravo bojišče.

V mestecu Bunol na vzhodu Španije vsako leto poteka tradicionalno obmetavanja s paradižniki. To pa ni edina nenavadna tradicija na Iberskem polotoku, saj se tam vsakega 28. decembra v mestu Ibi obmetavajo z moko in jajci, prižigajo petarde ter špricajo z gasilnimi aparati.

Brutalno. Kot na pravem bojišču.
Brutalno. Kot na pravem bojišču.

Gre za festival, imenovan Els Enfarinats, ki je vezan na zgodbo o pokolu nedolžnih otrok, ki ga je ukazal Herod Veliki – vladar Judeje od leta 37 pr. n. št. do leta 4 pr. n. št. –, ker se je zbal prerokbe o Jezusovem rojstvu.

PREBERITE ŠE: Festival Sea Star v Umagu: nov festivalski biser Sredozemlja


Ljudje se na ta dan oblečejo v bojne uniforme in ob osmih zjutraj simbolično prevzamejo mestno oblast. Ob deveti uri se začne bitka za župana, sledijo pa številne igre. Točno opoldne štarta pohod po mestu, ki ga popestri ometavanje z omenjenimi rekviziti. ‘Strmoglavljenemu’ županu vrnejo oblast ob petih popoldne.

Galerija – festival Els Enfarinats 2016:

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.