fbpx

Evrovizija 2021: Najboljši slovenski predstavniki na evrovizijskem odru

Foto: eurovision.tv

Pevka Ana Soklič bo Slovenijo na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije v Rotterdamu zastopala s pesmijo Amen. Na velikem evrovizijskem odru jo bo prvič predstavila v prvem predizboru 18. maja.

Slovenske beseda se je na izboru za Pesem Evrovizije prvič zaslišala že leta 1966, ko je takrat še Jugoslavijo predstavlja Sepetova pesem Brez besed v izvedbi Berte Ambrož. Sklada je takrat pristala na odličnem 7. mestu.

Najbolj uspešni smo bili sicer leta 1962 s skladbo slovenskega skladatelja Jožeta Privška – Ne pali sveta sumrak, ki jo je zapela Lola Novakovič in zasedla odlično 4. mesto. Lado Leskovar je leta 1967 s skladbo Vse rože sveta končal na 8. mestu.

Po odcepitvi je Slovenija, kot samostojna država prvič nastopila leta 1993 s skladbo Tih deževen dan v izvedbi 1 x Banda. Skladba se je uvrstila na 21. mesto.

Darja Švajger 7. mesto

Leta 1995 se je Darja švajger uvrstila na Pesem Evrovizije. V Dublin, kjer je veljala za glavno favoritinjo za zmago, je na koncu zasedla 7. mesto, kar je še danes najboljša uvrstitev Slovenije na Izboru.

Nuša Derenda 7. mesto

Leta 2001 je Slovenijo na Pesmi Evrovizije zastopala Nuša Derenda. Skladba “Energy” je požela veliko navdušenje, stavnice pa so prvič napovedovale zmago slovenski pesmi. Nastopila je v dvorani Parken Stadium na Danskem (Kobenhaven) pred 35-tisočglavo množico. Po glasovanju je zasedla 7. mest.

Tanja Ribič 10. mesto

Tanja Ribič je Slovenijo na izboru za pesem Evrovizije zastopala leta 1997, in sicer s pesmijo Zbudi se.

Darja Švajger 11. mesto

Leta 1999 je Darja s pesmijo Še tisoč let zopet slavila na EMI ter nato z angleško različico pesmi For a Thousand Years v Jeruzalemu osvojila 11. mesto.

Sestre 13. mesto

Sestre so se leta 2002 prijavile na Emo in zmagale, ter si s tem priborile evrovizijsko vstopnico za Talin, kjer so poskrbele za izjemno odmeven nastop.

Maja Keuc 13. mesto

Na Pesmi Evrovizije je Maja Keuc zastopala Slovenijo leta 2011. Skladba je na koncu zasedla 13. mesto.

Vsekakor si želimo, da nas letošnja predstavnica Ana Soklič dobro zastopa. Sicer ji stavnice na letošnjem izboru v Rotterdamu niso najbolje naklonjene, saj se njena skladba uvršča na rep lestvice. Četudi se skladba ne bo uvrstila v finale večera, verjamemo, da bo njen glas pustil velik vtis na odru. Srečno, Ana.

Katera slovenska predstavnica Evrovizije se je pa vam najbolje vtisnila v spomin ?

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!