fbpx

Evrovizija: Kdo so zmagovalci z največ doseženimi točkami v zgodovini

Do Evrovizije nas loči le še nekaj dni. Naša predstavnica Ana Soklič že pridno vadi za nastop na prvem predizboru, ki bo v torek 15. maja, kjer se bo poskušala prebiti v evrovizijski finale.

Zmaga na Evroviziji je težka, saj je potrebno osvojiti srce cele celine. Medtem ko si seveda želimo dobre uvrstitve Ane Soklič, smo pobrskali po zgodovini zmagovalnih predstavnikov, ki so osvojili največ točk. Se še spominjate teh evrovizijskih zmagovalcev?

1. Salvador Sobral

Salvador Sobral je s pesmijo Amar pelos dois, ki jo je napisala sestra Luísa Sobral, zmagal na Pesmi Evrovizije 2017. S tem je Portugalski prinesel prvo evrovizijsko zmago v zgodovini. Pesem je osvojila srca Evrope in dosegla največ točk (758) v zgodovini tekmovanja.

2. Jamala

Na Evroviziji 2016 je zmagala ukrajinska predstavnica Jamala s skladbo 1944, ki pripoveduje osebno zgodbo o izgonu Tatarov s polotoka Krim. Skladba je dosegla 534 točk.

3. Netta

Leta 2018 je na izboru za Pesem Evrovizije zmago domov odnesla Izraelka Netta, ki je že od samega začetka veljala za favoritko. S skladbo Toy je dosegla 529 točk.

4. Duncan Laurence

Nizozemec Duncan Laurence je s pesmijo Arcade postal zmagovalec Evrovizije 2019 in tako Nizozemski prinesel četrto evrovizijsko zmago. Duncan je prepričal tako strokovne žirije posameznih držav ter gledalce in dosegel 498 točk.

5.Alexander Rybak

Alexander Rybak je na Pesmi Evrovizije 2009, ki jo je gostila Moskva, zmagal z rekordno prednostjo, zbral je 387 točk. Prepeval je pesem Fairytale.

6.Loreen

Leta 2012 je v Azerbajdžanu zmagala pevka Loreen. Zapomnili smo si jo kot spiritualno in divje dekle, ki je bosonoga poplesavala po Evrovizijskem odru. Njena skladba Euphoria je dosegla 372 točk.

7. Måns Zelmerlöw

Leta 2015 je zmagovalka Švedska s skladbo Heroes, ki jo je zapel Måns Zelmerlöw. Švedska je bila edina država, ki je zmagala na Evroviziji dvakrat v enem desetletju. Måns je takrat dobil 365 točk.

8.Lordi

Gotovo se še spominjate finske hard-rock skupine Lordi, ki je leta 2006 popolnoma osupnila evropske gledalce, tako z glasbo kot z zunanjo podobo. Finske pošasti so v Atenah gladko pometle s konkurenco in Pesem Evrovizije pripeljale v Helsinke. Leta 2016 so na Evroviziji dosegli 292 točk.

9.Conchita Wurst

Zagotovo eden izmed najbolj znanih evrovizijskih zmagovalcev, Avstrijec Thomas Neuwirth – Conchita Wurst je leta 2014 z bondovsko balado Rise Like a Phoenix pokoril Evropo. Zmagovalna pesem Rise Like a Phoenix je dosegla 290 točk.

10.Emmelie

Pevka Emmelie je Dansko zastopala na Evroviziji leta 2013 s pesmijo Only Teardrops in zmagala na tekmovanju. Osvojila je 281 točk.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!