fbpx

Fantje, točno toliko sklec morate narediti, če želite biti zdravi! To pravi Univerza Harvard!

Sklece - najboljša vadba za srce!

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

V dolgotrajni študiji so znanstveniki s Harvarda ugotovili, da imajo moški manjše tveganje za srčne bolezni, če lahko naredijo določeno število sklec.

Preverjanje vaše telesne pripravljenosti: Koliko sklec bi morali biti sposobni narediti? Odgovor imamo po zaslugi Harvarda.

Bodite iskreni: koliko sklec lahko naredite v enem samem nizu?! Pozor! Število sklec, ki jih lahko naredite v enem nizu, vam lahko zagotovi vpogled v zdravje vašega srca. To ugotovitev so zdravniki ocenili dolgoročno študijo univerze Harvard. Deset let so zbirali zdravstvene podatke več kot tisoč gasilcev srednjih let. Merilo se je tudi, koliko sklec lahko preiskovanci naredijo in kako visoka je njihova odpornost na tekalni stezi. Znanstveniki so preučili podatke in nedavno objavili rezultate ene najbolj obsežnmih študij!

Sklece: 40 sklec je idealno šetvilo

Raziskovalci so bili presenečeni: število opravljenih sklec je bilo močno povezano s tveganjem za bolezni srca, kot sami rezultati testa na tekalni stezi. Glede na študijo so imeli subjekti, ki so lahko naredili 40 ali več sklec, za 96 odstotkov zmanjšano tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, vključno s srčnim infarktom. Nasprotno pa je bilo tveganje bistveno večje pri tistih, ki so zmogli le deset sklec. V desetletni študiji je bilo skupno 37 srčno-žilnih bolezni. Skoraj vsi primeri, razen enega, so se zgodili pri tistih udeležencih, ki so lahko naredili manj kot omenjenih 40 sklec zapored.

Brezplačen test zdravja srca

Znanstveniki zato sklepajo, da je “zmogljivost” in število sklec je lahko preprost in brezplačen način za oceno tveganja za srčno-žilne bolezni v skoraj vseh okoljih,” pravi avtor študije Justin Yang s Harvard TH Chan School of Public Health.
Vendar znanstveniki poudarjajo, da rezultati niso nujno univerzalni. Brez izjeme so bili udeleženci moški srednjih let, poklicno aktivni. Še vedno ni jasno, ali je test mogoče uporabiti tudi za ženske ali moške z drugimi zahtevami.

Kako narediš več sklec?

Ne morete narediti več kot 10 sklec zapored? Obstaja enostaven trik, s katerim lahko počasi povečate število, ne da bi pri treningu preveč trpeli. Za začetnike je priporočljivo, da položite kolena na tla. S tem odstranite obremenitev zgornjega dela telesa in se osredotočite na razvoj prave tehnike in krepitev moči. Ko naredite 30 pravilnih ponovitev, lahko preidete na tradicionalne sklece – pazite, da komolci ostanejo na mestu. Po tem je priporočljivo najprej narediti 10 sklec, počivati ​​60 sekund in nato narediti še 10 sklec, dokler ne dobite serije 3 nizov v manj kot 5 minutah. To morate delati en teden in nato postopoma povečati število sklec. Tako lahko drugi teden naredite 12 sklec, tretji teden 14 in tako naprej, dokler ne dosežete želenega števila. Kot zadnji korak lahko poskusite preskočiti obdobja počitka med sklecami. S krajšimi prekinitvami. Lahko tudi z izvajanjem manj sklec.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!