fbpx

Fitnes izziv: kako začeti s fitnes rutino in pri njej vztrajati

Foto: Ketut Subiyanto / Pexels

Verjetno ste že nemalokrat iskali online treninge in vaje, da spremenite svoje navade in se pričnete aktivno gibati. Ravno ko ste našli pravi program pa ste izgubili voljo in motivacijo. V naslednjih vrsticah vam razkrivamo nasvete, kako narediti prve korake k bolj aktivnemu in zadovoljnemu življenju.

Prvi koraki so najtežji pri vseh novih stvari. Še težje pa je pristopiti k novim izzivom brez pravih napotkov.

Preprosto začeti je ključ za vse! Za tiste, ki želite pričeti z aktivnim življenjem in tudi za tiste, ki ste te navade za nekaj časa opustili.
Najti pravilno rutino, ki bo sovpadala z vašim ritmom življenja, vas inspirirala in vam dajala zagon za več telesne aktivnosti, je enako pomembna kot program treningov, ki vas bo navduševal, ter vam dajal zagon za še.

S tem 5 dnevnim izzivom, boste našli točno to kar potrebujete! Ste pripravljeni?

Vzemite stvari v svoje roke

Foto: Pexels

Vse prevečkrat prepustimo dnevom, da enostavno pobegnejo mimo nas, ko sedimo za računalnikom, gledamo televizijo ali pa nenehno tipkamo po naših pametnih napravah. V prvem dnevu svojo pozornost usmerimo predvsem na 30 minutno rutino. Odločite se, kaj si želite in naredite plan. Za karkoli se odločimo, naj bo to efektivno za nas in naj nas razveseljuje.

Online treningi

Foto: Nike

V teh časih, ko preživljamo več časa doma kot kadarkoli prej, je odlična priložnost da si poiščemo online treninge. Veliko trenerjev ponuja treninge preko spleta, torej pomemben korak je tudi, kako investiramo svoj čas v pravilno izbiro programa in pa samega trenerja. Aplikacija Nike Training Club, ponuja fleksibilne treninge, ki omogočajo napredovanje s tem, ko postanete močnejši. Kaj je pri tem najboljše? Aplikacija je popolnoma brezplačna.

Zdrava prehrana

Foto: Pexels

Ne podcenjujte odnosa med zdravim prehranjevanjem ter telesno aktivnostjo. Eno potrebuje drugo, zato do najhitrejših rezultatov pridemo z upoštevanjem obeh dejavnikov hkrati. Dan 3 je namenjen temu, kaj vnašamo v svoje telo. Mišice za svojo regeneracijo potrebujejo spanec, prav tako pa potrebujejo zadostno mero proteinov ter ostalih hranil, ki so hrana za njih. Priporočen je zadosten vnos ogljikovih hidratov, da ohranjamo energijo, veliko sadja in zelenjave, ki skrbi za pomembno dozo vitaminov in mineralov ter vlaknine.
Vsak imunski sistem je po svoje edinstven, zato priporočamo, za resnično pravilen vnos vsega, obiščite specialiste na prehrambenem področju, ki vam bo napisal jedilnik.

30 minut na dan

Foto: Pexels

Ker se približujemo koncu našega izziva, je sedaj čas, da damo vse od sebe. Kar pomeni da se gibamo vsaj 30 minut na dan. Doma, zunaj na prostem ali v fitnes telovadnici. Začnimo z vajami za ogrevanje 7 do 15 minut kot so poskoki s kolebnico, tek na mestu, poskoki narazen skupaj (jumping jacks), rahel počep s poskokom, vojaški poskoki… Sedaj, ko smo se ogreli pa preidemo na bolj zahtevne vaje, najbolje tudi take, ki vključujejo več mišičnih skupin: navadni počepi, počep na eni nogi, izpadni koraki naprej, trebušni obrat v sedečem položaju, biceps upogib, skleci, itd. Skratka pomembno je, da prilagodimo vaje, ki ustrezajo naši telesni pripravljenosti in z njimi vztrajamo. Ne očitajte si dejstva, če se boste hitro utrudili, svojo pozornost osredotočite, da boste vaje izvajali pravilno, kontrolirano in ne prehitro.

Postavite si izziv

Foto: Pexels

Zadnji dan pa je namenjen temu, da si sami postavite izziv. Preizkusite svoje sposobnosti in si dokažite, da zmorete več kot si v resnici mislite. Izberite vajo katera vam ustreza, hkrati pa mora ta vaja vsebovati elemente, ki vam bodo doprinesli želen rezultat. Vaje kot so sklece, planki, tek na mestu in trebušnjaki, so le ene izmed vaj, s katerimi hitro napredujemo. Vsekakor pa ostanite potrpežljivi, kajti samo tako boste postali močnejši. Zakaj se ne bi odločili, da se boste vpisali na skupinsko vadbo v bližnji telovadnici ali da boste 1 krat na teden začeli tečt? Mogoče, da bi šli na bližnji hrib? Poskusite v dvoje, da vam bo lažje.

Z upoštevanjem zgorajn napisanega hitro dosegli svojo pripadnost k vaši novi življenjski rutini. Ne pozabite pa, da motivacija hitro izgine, treba je le vztrajati in se potruditi tudi tiste dni, ko se ne počutite najbolje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.