fbpx
Foto: Gaumont

10 najboljših komedij vseh časov po IMDb-ju

Katere so najboljše komedije vseh časov, komedije, ki so resnično vredne vašega časa?

Komedija ni tako preprost žanr, kot si morda domišljamo. Namreč, ni lahko doseči, da je film duhovit, a ima hkrati inteligentno fabulo, dodelan dialog in zanimive like, ki presegajo simpatične komentarje in bizarne situacije, v katerih se znajdejo. Danes smo tako pregledali IMDb in izbrali 10 najboljših komedij, ki so se kadarkoli uvrstile na IMDb-jev seznam 250 najboljših filmov v zgodovini. Iz tega razloga nekaterih filmov s seznama ni mogoče uvrstiti zgolj in strogo v žanr komedije, zelo pogosto gre namreč za žanrski preplet drame, komedije, trilerja in črnega humorja.

Parazit (Parasite, 2019)

To je film, ki je morda najvidnejši filmski dosežek v zadnjih nekaj letih. Po predvajanju v Cannesu mu je občinstvo ploskalo osem minut in logično – osvojil je tako zlato palmo kot oskarja, s tem triumfom pa se je ta južnokorejski film zapisal v zgodovino podelitve oskarjev (prvi mednarodni film, nagrajen z oskarjem za najboljši film). Zaplet sledi revni družini, ki poskuša najti način, kako bi prodrla v bogatejšo in bolj glamurozno družino, vendar ne računa na zaplete na tej poti. Poleg tega, da je Parazit fantastična družbena kritika in družbeni komentar, je izjemno duhovit film in odlična izbira za vse, ki imajo radi črni humor.

Prijatelja (The Intouchables, 2011)

Čudovita francoska komedija, v kateri igrata fantastična Omar Sy (ki nas je letos razveselil v Lupinu) in Francois Cluzet, je ena najboljših komedij vseh časov. To je zgodba o uspešnem in premožnem Phillipu, ki je paraliziran od vratu navzdol in išče novega pomočnika. Po naključju to postane Driss, mladenič, ki prihaja iz diametralno nasprotnega okolja oziroma družbenega statusa. Je neposreden in Phillipe se mu ne smili, zato postane idealen kandidat. Med njima tako vzcveti tesno prijateljstvo – drug drugega prisilita, da stopita iz cone udobja, rezultat pa je ganljiv in naravnost smešen!

Nazaj v prihodnost (Back to the Future, 1985)

Le kdo ne obožuje legendarnega filma Nazaj v prihodnost? Marty McFly je že vrsto generacij najljubši filmski lik in ob vsakem ogledu smo ponovno navdušeni nad splošno estetiko in zapletom filma. Ameriška komedija je postala ena najbolj priljubljenih franšiz vseh časov, zgodbo o Martyu McFlyju, najstniku, ki potuje v preteklost z ekscentričnim profesorjem Brownom, pa spremljajo generacije in generacije.

Moderni časi (Modern Times, 1936)

Zagotovo to ni takšna komedija, kot ste jih najbrž vajeni, je pa duhovita klasika, v kateri igra Charlie Chaplin. Posneta je bil leta 1936 in predstavlja oster komentar takratnega stanja ameriške družbe zaradi velike gospodarske krize oziroma velike depresije. Chaplin je film napisal, režiral in pri njem delal kot producent, Moderni časi pa je zanimiva izbira, če želite pogledati nekaj drugačnega.

Luči velemesta (City Lights, 1931)

Chaplin se podpisuje še pod en film s seznama najboljših komedij, ki so jih kdaj koli posneli. Gre za nemi film, tokrat romantično komedijo, je bila razglašena za 11. najboljši film, ki ga je kadarkoli posnel Ameriški filmski inštitut (AFI). V filmu spremljamo Chaplinovega potepuha, ki se zaljubi v slepo deklico, katere družina je na trhlih finančnih tleh.

3 idioti (3 Idiots, 2009)

Na seznamu je tudi indijska komedija iz leta z odličnimi ocenami. Zaplet sledi trem prijateljem, postavljen pa je v dve časovni obdobji in skozi bizarne dogodivščine dejansko govori o družbenem pritisku. Dva prijatelja se tako spominjata časa, preživetega na fakulteti, in iščeta tretjega prijatelja, ki ju je navdihnil, da sta popolnoma svoja.

Dr. Strangelove (1964)

Vojna komedija Stanleyja Kubricka, ki danes velja za mojstrovino, je skozi fantastičen črni humor prodrla v nesmiselnost vojne. Spremlja paranoičnega generala letalskih sil, sovražnika Sovjetske zveze, ki ukaže začetek jedrskega napada, in peščico tistih, ki skušajo preprečiti svetovno kataklizmo, ki jo lahko povzroči odločitev ene same osebe.

Veliki diktator (The Great Dictator, 1940)

Tako je – še en Chaplin! In morda eden njegovih najbolj znanih filmov. Veliki diktator, ki je izšel leta 1940, je v kratkem času postal sporen. Prvi Chaplinov film z zvokom je namreč parodija in satira na Adolfa Hitlerja. Zgodba je postavljena v prvo svetovno vojno v namišljeno državo Tomainio in sledi Židu, ki je umrl v boju za državo in za dolgih 20 let izgubil spomin. Kaj se bo zgodilo, ko se zbudi in odkrije, da je Tomainio prevzel diktator Adenoid Hynkel?

Chhichhore (2019)

Na lestvici IMDb-ja je tudi indijski film Chhichhore. Zaradi odličnosti igralske zasedbe in pregleda družbene resničnosti je bil nominiran za številne filmske. Film spremlja ločenca Annija Pathaka, katerega sin poskuša samomor, a na srečo ne uspe. Med ležanjem v bolnišnici mu oče začne pripovedovati zgodbe o svojih izkušnjah s fakultete in o prijateljih, ki so zaznamovali to obdobje njegovega življenja. Ti se mu kmalu pridružijo, da lahko njegov sin vidi, kako so se iz največjih poražencev rodili največji zmagovalci.

Amélie (2001)

Seznam ne bi bil popoln brez francoske romantične komedije z rahlim domišljijskim pridihom, ki jo je režiral Jean-Pierre Jeunet. Zgodba se vrti okoli mladega dekleta Amelie, ki v Parizu išče ljubezen do sebe in drugih. Film je dosegel velik ugled in mednarodni uspeh ter postal eden najbolj znanih dosežkov francoske kinematografije.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.