Grška kuhinja – kuhinje sveta – Grčija

Grške predjedi

Hrana in pijača sta temeljni del grškega življenja, grška kultura in kulinarika pa se spajata v tradicionalnih tavernah. Prodajalnice hitro pripravljenih gyrosov in souvlakijev, ki se v turistični sezoni tako razširijo, niso odraz prave grške kulinarike. Ta v resnici kar kipi od svežih sestavin ...

Hrana in pijača sta temeljni del grškega življenja, grška kultura in kulinarika pa se spajata v tradicionalnih tavernah. Prodajalnice hitro pripravljenih gyrosov in souvlakijev, ki se v turistični sezoni tako razširijo, niso odraz prave grške kulinarike. Ta v resnici kar kipi od svežih sestavin in raznolikosti.

Grška kuhinja, ki si deli svoje značilnosti z italijansko, balkansko in turško. Veliko uporabljajo oljčno olje, zelenjavo, začimbe, zrna in kruh, vino, ribe, različne vrste mesa. Kruh se je pri vsakem obroku, grške sladice pa so znane po uporabi medu in oreščkov.

Mezedes ali majhne jedi
Mezes je grško ime za zbirko majhnih jedi, ki so postrežene pri vinu ali ostalih pijačah. Predjed, po grško meze se streže v restavracijah, ki se imenujejo mezedopoleíon z namenom, da dopolnijo okus pijači. Tudi v tavernah dobimo meze kot predjed.  Grki ločijo dve vrsti predjedi- takšne, ki gredo dobro z vinom in takšne, ki se prilegajo ouzotu.

Tzatziki - ena tistih najbolj standardnih začetnih jedi, ki paše k vsemu.
Tzatziki – ena tistih najbolj standardnih začetnih jedi, ki paše k vsemu.

Ob morju so mezes največkrat iz morskih sestavin, višje v gorah pa iz sira ali jagenjčka. Med meze spadajo različne majhne jedi: ocvrta zelenjava; grška solata (paradižnik, kumarice, feta sir, olive, reča čebula); trsni listi napolnjeni z rižem, zelenjavo in/ali mesom; fižolov pire; škampi; sardele; bučkini cvetovi (lahko so polnjeni z rižem, sirom in zelišči); jajčevci oziroma solata iz njih; pesina solata z olivnim oljem in kisom; pita iz špinače, feta sira, čebule; omaka iz jogurta s kumaricami in česnom (znana kot tzatziki).

“Velike” jedi
Po majhnih jedeh pridejo na vrsto velike jedi in tudi tu se večji obroki pričnejo z juho. Ena izmed najbolj pogostih vsakdanjih grških jedi je juha iz leče, ki se običajno postreže s kisom in olivami. Še ena značilna je Fasolada, fižolova juha iz fižola, paradižnika, korenja, zelene in s precej olivnega olja. Glavni obroki so v Grčiji prava poslastica tako za vegetarijance, kot za ljubitelje mesa. Če pričnemo s slednjimi, so v Grčiji podnebne in geografske značilnosti najbolj primerne za gojenje ovac in koz, na obalnih regijah pa pomemben del kulinarike predstavljajo ribe. Med mesnimi in ribjimi jedmi tako najdemo jastoga, pečeno hobotnico v kisu, olju in origanu, jagnje ali teletino kuhano s paradižnikom, gyros, pečene mesne kroglice z origanom in meto, musako z mesom, jajčevci in jajci, školjke, jagnje s krompirjem. Pri mnogo jedeh je pogosto zraven čutiti tudi feta sir. Ta je nepogrešljiv na tradicionalni grški solati, ki pa je dostopna predvsem v poletnih mesecih. V ostalih letnih časih jo zamenjata zeljno korenčkova solata ali zelena solata.

Raznolike brezmesne dobrotež
Med vegetarijanskimi jedmi so pogosto na grški mizi artičoke z olivnim oljem, sveži grah v pečici z artičokami, poletna zelenjava na krompirju in narezanih bučkah in olivnim oljem (običajno vsebuje jajčevce, paradižnik, čebulo in aromatična sezonska zelišča), svež paradižnik z bučkami, krompirjem in paradižnikovo omako, zelje in por z rižem, špinača in riž v omaki iz limone in olivnega olja.

Veliko solate in paradižnika. Tako kot v italijanski kuhinji.
Veliko solate in paradižnika. Tako kot v italijanski kuhinji.

Krompir je pomemben del grške kulinarike in jedo ga v solati, ocvrtega v olivnem olju ter pokapanega z limono ali pa pečenega v pečici skupaj s čebulo, česnom, limono, olivnim oljem, soljo, poprom in origanom.

Za sladkosnede baklava, halva in pita
Po obroku v Grčiji pogosto pride na mizo skleda sladkega sezonskega sadja, v poletnem času lubenice, melone in medene melone, malo kasneje jabolka in hruške. Sicer pa med tipične sladice sodijo snežno beli priboljški iz mandljev v prahu ter sladkorja. Še klasično poročno in božično sladico veljajo ”diples” in gre za tanko testo, ki se ga za nekaj sekund potopi v vroče olivno olje. Nato pa se ga posuje z medom in narezanimi oreščki. Pogosto so na jedilniku še baklava in halva, pa jabolčna pita s cimetom, rižev puding, jogurt z medom ali sladkim sirupom. Če na koncu omenimo še pijače, sta prav gotovo med najbolj prepoznavnimi Ouzo in Metaxa. Ouzo je močna alkoholna pijača z janežem, ki z vodo ali ledom pridobi mlečno belo barvo. Pravijo, da najboljšega lahko pijemo na otoku Lesbos. Metaxa pa je sladek brandi z 40% alkoholnim deležem. V Grčiji imajo tudi nekaj doma proizvedenih piv, ob sladici pa ne gre mimo grške kave, ki v marsičem spominja na pri nas bolj (pri)znano turško.

Še prikupen grški video recept

Dodatne Informacije

Grške restavracije v bližini:

A TI- Gyros okrepčevalnica
Stari trg 28, Ljubljana
Telefon: (01) 425 51 08

Grška restavracija Plaka
Obala 18, Portorož
Telefon:(05) 674 83 03

Hellas
Opatovina 35, Zagreb
(+385) 1 4810 551

Akropolis
Karfreitstr 8, Celovec
(+43) 463 501 921

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Recept: veganske testenine s pečenim feta sirom, ki so preplavile TikTok