fbpx

Improvizirani filmski prizori, ki so danes najbolj kultni prizori vseh časov

Film ustvarja več sto ljudi, ki jih je najbrž težko nadzorovati. To še posebej velja za glavne igralce, ki s svojimi improvizacijami poskrbijo za šarm. Tukaj je 14 scen, ki so popolna improvizacija, a naš najljubši del filma.

True Lies (Resnične laži, 1994)

Med nerodnim, a nepričakovano seksi striptizom je Jamie Lee Curtis tudi v resnici izgubila ravnotežje. Vidite lahko, kako Arnold Schwarzenegger že naredi korak naprej, da bi pomagal Jamie, a se igralka pobere in nadaljuje. James Cameron je to pustil v filmu, saj je tako Jamie bolj pristno izpadla kot običajna in nekoliko nerodna gospodinja.

Titanic (Titanik, 1997)

V enem izmed najboljših prizorov v filmu, v katerem namerava Jack narisati Rose, se je sramežljiv DiCaprio zarekel: ”Lie on the bed, uh, I mean the couch.” James Cameron se je odločil, da pusti Leonardovo napako v filmu – besedna zveza in negotovost, s katero je bilo to izrečeno, natančno pokažejo, kako živčen je bil Jack v tem trenutku.

Jack in Rose
Jack in Rose

Titanic (Titanik, 1997)

Ena od najbolj slovitih fraz v filmski zgodovini ”I’m the king of the world.”, je bila v resnici čista improvizacija, Leonardo DiCaprio si jo je izmislil. In točno to je tisto, kar je naredilo sceno tako legendarno in priljubljeno.

Annie Hall (1977)

Allenov junak se odloči, da prvič v življenju pokusi kokain. Opozorijo ga, da gre za drago stvar, zato previdno odpre škatlico in pokusi nekaj belega prahu. Nato nenadoma kihne. Drugi igralci so se od srca nasmejali, scena pa je ostala v filmu.

The Lord of the Rings: The Two Towers (Gospodar prstanov: Stolpa, 2002)

Se spomnite scene, kjer Viggo Mortensen brcne jekleno čelado orka? Režiser Peter Jackson je bil precej navdušen nad načinom, s katerim je igralec v lik vnašal čustva, bolečino in nemirni um. A ta bolečina je bila precej resnična: Viggo si je namreč pri brci čelade zlomil dva prsta na nogi.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Gospodar prstanov: Bratovščina prstana, 2001)

Med snemanjem prvega dela triologije je Viggo dokazal, da je prava izbira za Aragorna. V scenariju je pisalo, da bi moral poveljnik orkov med bojem z Aragornom vanj vreči nož, a zgrešiti. Ork je zaradi umetnega očesa nož vrgel naravnost v Viggota, ta pa kot pravi igralec ni izgubil nadzora.

Kar bi lahko bil usodni boj ...
Kar bi lahko bil usodni boj …

The Usual Suspects (Osumljenih pet, 1995)

Scena, kjer so v vrsti pred tablo za identificiranje postavljeni osumljenci, ki morajo povedati točno določeno frazo, ni postala farsa namerno. Vsi igralci so morali prebrati enake besede, s tem, da so nekateri začeli momljati, spet drugi so se iz nje delali norca. To je med igralci izzvalo smeh. Rezultat je ena izmed najbolj prepoznavnih scen v filmski industriji.

PREBERITE ŠE: Najbolj seksi filmi 2017

Pretty Woman (Čedno dekle, 1990)

Ena izmed najbolj znanih scen iz filma prikazuje Edwarda, ki da Vivan škatlo z drago ogrlico. Takoj, ko Julia Roberts iztegne roko proti ogrlici, Richard Gere zapre škatlo. To je pri Julii izzvalo iskren smeh, saj tega ni bilo v scenariju.

Guardians of the Galaxy (Varuhi galaksije, 2014)

Karizmatičen in zabaven Chris Pratt je veliko improviziral, a v tem prizoru je bil le neroden – nevarni artefakt je spustil po nesreči in ga ujel tik nad tlemi.

Chris Pratt v Varuhi galaksije
Chris Pratt v Varuhi galaksije

The Shining (Izžarevanje, 1980)

Stanleyju Kubricku je uspelo narediti grozljivko, v kateri je vsak trenutek postal legendaren, in eden izmed najbolj prepoznavnih trenutkov filma je seveda tisti, kjer Jack Nicholson s sekiro razseka vrata, skozi pomoli glavo, rekoč: ”Here’s Johnny!” Tega ni bilo v scenariju. Jack je to frazo pobral iz večerne oddaje z Johnnyjem Carsonom.

The Dark Knight (Vitez teme, 2008)

Potem ko Jokerja pahnejo za rešetke, tiho opazuje. Kmalu je priča Gordonovemu napredovanju v komisarja in aplavzu, ki sledi. Tudi Heath Ledger je začel ploskati, ne da bi pri tem spremenil grozljiv izraz na obrazu. Tega ni bilo v scenariju, a je danes to eden izmed najbolj znamenitih prizorov iz filma.

Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (Vojna zvezd: Epizoda V – Imperij vrača udarec, 1980)

Vsi oboževalci Vojne zvezd poznajo sceno, kjer princesa Leia Hanu Solu prizna, da ga ljubi. Po scenariju bi moral Han na besede Leie ”I love you.” odgovoriti z ”I love you, too.” A Harrison Ford se je odločil za ”I know.” Ta improvizacija je pripomogla k bolj edinstvenemu Hanu Solu kot tudi k bolj znameniti sceni.

The Silence of the Lambs (Ko jagenjčki obmolknejo, 1991)

Eden izmed najbolj grozljivih prizorov celotnega filma je prvi pogovor med Clarisso Starling in Hannibalom Lectorjem. Na frazo, ki je bila v scenariju: ”I ate his liver with some fava beans an a nice chianti,” je Anthony Hopkins dodal takšen nepričakovan zvok, da je bila Jodie Foster popolnoma zgrožena. Med drugim je povedala, da se med odmori z Anthonyjem Hopkinsom ni pogovarjala, ker jo je bilo strah.

Good Will Hunting (Dobri Will Hunting, 1997)

V prizoru, kjer Robbie Williams pripoveduje zgodbo o prdenju svoje žene med spanjem, se Matt Damon iskreno smeji. Zakaj? Zgodbe ni bilo v scenariju. Robbie Williams si jo je sproti izmislil. Ta briljanten trenutek improvizacije je pomagal Damonu (igralcu in karakterju), da se je v Williamsovi družbi počutil bolj sproščeno. Če pozorno pogledate, boste lahko videli, da se tudi kamera nekoliko zatrese. To je znak, da se je zgodbi o ženi nasmejal tudi snemalec.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!