fbpx

Intervju: Dušan Tomić – Dule stand up komik velikega srca in otožnega pogleda

Dušan Tomić - Dule je stand up komik, improvizator, animator, interpret, pantomimik ter gledališki tehnik. Je multipraktik, ki nas do solz nasmeje. Že nekaj let zapored je nastopil na Panču, stand up festivalu, ter na nastopih po celi Sloveniji. Spretno nam kaže ogledalo trenutnega stanja družbe, nas pri tem nasmeje in nam da tudi misliti. Njegove šale niso na prvo žogo in prav slednje mu daje samosvoj pečat originalnosti.

Kakšen splet okoliščin se je moral zgoditi, da si postal stand up komik?
Vedno so me zanimale drugačne stvari. Vedno sem bil in še vedno sem odprt za nove izkušnje. Tako so me pred nekaj leti naključno porinili na oder, da probam to novo stvar pri nas ”stand up”, ki jo v tujini delajo že zelo dolgo. In od takrat naprej sem v teh vodah.

Stand up se razlikuje od improvizacijskega gledališča. Kako?
Največja razlika je, da se za stand up nastop scenarijsko pripraviš. Šale si pred nastopom napišeš, razmisliš kako jih boš povedal, kje boš naredil pavzo, kje bo panč. Pri improvizaciji je potrebno hitreje reagirati, imeti veliko asociacij ter se prilagajati soigralcem, da bi nastala dobra predstava. Pri stand upu se prilagajaš samo publiki, tvojemu edinemu partnerju/soigralcu na nastopu.

Kaj ti bolj leži in zakaj?
Oboje se mi zelo dopade. Se pa še vedno učim, predvsem sproščenosti na odru. To mi je največji izziv. Pri improvizaciji raziskujem igro na odru saj je le-te precej. Zato mi malce bolj leži ,,komedija stoje’’, kjer se lažje sprostim. Znanje gledališke improvizacija znotraj stand up nastopa mi velikokrat pomaga. Pri povezovanju med temami, interakciji z občinstvom, dostavljanju šal…

Delaš tudi kot tehnik v Španskih borcih. Ti bolj leži biti na odru ali delati v zaodrju?
Hah… Vsi smo raje v ospredju. Je pa zelo zanimivo in tudi poučno, opazovati nastope z drugega zornega kota.

Ti izkušnje tehnika pomagajo tudi pri nastopih?
Seveda. Če mi mikrofon na odru neha delati se začnem dreti na ves glas!

Pri stand upu se prilagajaš samo publiki, tvojemu edinemu partnerju/soigralcu na nastopu.

Kako se ti porodi šala? Kakšen je proces?
Težko reči. Zelo težko. Včasih kar izstreliš nekaj v družbi, sam pri sebi… Velikokrat se zgodi, da na kakšen star račun kave v baru ali iz trgovine napišeš to kar vidiš, svoje razmišljanje v danem trenutku zgolj zato, da ideja ne zatone v pozabo. Nato sledijo ure in ure piljenja te ideje, ki pa včasih na odru deluje, včasih ne. Važno je le, da vedno znova poskusiš narediti šalo čim boljšo.

Na kaj pomisliš tik preden stopiš na oder?
Na to, da karkoli se zgodi, bo dobro in vse tako, kot mora biti. Nato pa pomislim na široko nasmejanega Roma s kitaro ter zlatimi zobmi, ki mi zabrenka najljubšo serenado. Ta prizor me zmeraj pomiri.

Ti je kakšen nastop še posebaj ostal v spominu in zakaj?
Na mojem prvem nastopu na Panču leta 2010 mi je tik pred zaključkom nehal delovati mikrofon. Od zmedenosti nisem vedel kaj storiti in sem se na ves glas zadrl svoj punch line, ki je bil takrat še kako aktualen; Hilda Tovšak! Požel sem ogromen aplavz. Takrat mi je veliko komikov iskreno čestitalo. Danes me kdaj tudi vprašajo za kakšen nasvet.

Imaš kakšen nasvet za nadebudne komike, ki šele razmišljajo o tem, da bi se preizkusili v stand upu?
Edino pravilo in edino vodilo je sila preprosto. Ljudi moraš nasmejat! Če slediš temu si na dobri poti.

Kje te lahko vidimo v prihodnje?
Nastopam po celi Sloveniji. V Ljubljani me lahko vidite na Panču 23. avgusta, dan pred tem torej 22.8. pa bom nastopil v Ribnici z Lucijo Čirović. Za vse ostale nastope pa lahko obiščete moj Facebook profil ali pa spletno stran Ceh za smeh.

Dodatne Informacije

Več informacij: www.cehzasmeh.si/

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!