fbpx

Je to bodoča Mazda Miata ali novi RX-7? To je Mazda Iconic SP – koncept, ki predstvalja prenovo rotacijskega motorja v električni dobi!

Nostalgija sreča prihodnost na Japonskem avtomobilskem salonu

Mazda Miata
Foto: Mazda

Današnji dan na Japonskem avtomobilskem salonu je postregel z razburljivim presenečenjem za ljubitelje športnih avtomobilov. Mazda je predstavila svoj novi koncept Iconic SP, bodočo Mazda Miata, ki prinaša nazaj dolgo pričakovani rotacijski motor. Ta novi dragulj, s svojo prepoznavno obliko, ki spominja na Vision Study iz lanskega leta, je vreden naslednik legendarnih modelov RX-7, čeprav v nekoliko drugačni, sodobni preobleki.

Mazda Iconic SP je obudila duha rotacijskega motorja, ki je nazadnje navduševal leta 2012. Toda tokrat v vlogi, ki jo je malokdo pričakoval. Je to vizija za novo generacijo Mazda Miata. V tem atraktivnem konceptu rotacijski motor, a ne poganja koles, temveč služi kot generator za polnjenje baterije neznanege kapacitete. Električna energija se nato prenaša na neopredeljen elektromotorski sklop, ki navdušuje z močjo 365 konjskih moči (271 kW).

Foto: Mazda
Mazda Miata
Foto: Mazda
Izpostaviti velja vsestranskost tega rotacijskega motorja, saj lahko deluje na različna goriva, vključno z vodikom in obnovljivimi gorivi. Tudi polnjenje baterije je preprosto, saj je mogoče Iconic SP priključiti na domačo električno vtičnico. Kar bi pričakovali tudi od prihodnje Mazda Miata.

S svojimi dimenzijami 418 cm v dolžino, 210 cm v širino in 115 cm v višino, je Iconic SP nekoliko večji od trenutnega modela MX-5 – oziorma Mazda Miata in hkrati mnogim predstavlja vizijo prihodnosti prav tega modela, a hkrati 10 cm krajši od modela RX-7 iz leta 1995. Tehtnica se ustavi pri 1.450 kilogramih (3.197 funtov), kar pomeni, da je za približno 180 kg težji od RX-7 in kar za 360 kg težji od modela Miata. Toda, v primerjavi s 1.516 kg (3.342 funtov) težkim Toyota Supra ali 1.595 kg (3.519 funtov) težkim Nissan Z, Iconic SP še vedno ostaja v zmernem razredu teže.

Foto: Mazda
Mazdina zgodovina je vedno bila bogata z inovacijami, zlasti na področju rotacijskih motorjev. Iconic SP nadaljuje to tradicijo in ponuja vznemirljiv vpogled v Mazdino prihodnost, kjer se preteklost sreča s sedanjostjo in napoveduje električno prihodnost.

Mazda Iconic SP je tako več kot le avto; je simbol Mazdine zaveze inovacijam in hkrati poklon preteklim generacijam športnih avtomobilov, ki so zaznamovali avtomobilski svet. Bo to nova Mazda Miata?!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.