fbpx

Kaj imajo skupnega tisti, ki dočakajo 100 let?

Iris Apfel, foto: H&M

Čeprav skrivnost do večne mladosti ostaja neznanka, pa so raziskovalci odkrili številne skupne lastnosti tistih, ki dočakajo spoštljivo stotico. Za to so obiskali vrsto kultur širom po svetu, ki so znane po svoji dolgoživosti. Vas zanima, kaj imajo skupnega?

Če želite praznovati stoletnico, potrebujete dobro mero sreče. Pa ne le to, stoletnikom je skupna tudi vrsta dobrih navad, ki vam bodo prišle prav še pred stotim letom. Preverite.

Dobri geni

Če je vsaj eden od vaših staršev dočakal 95. leto ali pa še kaj več, potem imate dobre predispozicije, da jih boste tudi vi. To je dokazala študija, objavljena 2017 v The American Journal of Cardiology . Tisti, katerih starši so dočakali visoko starost, so imeli manjše možnosti za nastanek zvišanega krvnega tlaka, pa tudi manjše tveganje za možgansko kap in srčno-žilne bolezni. Marsikaj je odvisno tudi od dednih predispozicij za bolezni, ki so pomemben faktor dolgoživosti.

Foto: Unsplash/peter Conlan

Fizična aktivnost

Velik delež tistih, ki dočakajo tako visoko starost je telesno aktiven skozi vse življenje, tudi na starost. Po podatkih National Institutes of Health že dve uri in pol gibanja tedensko podaljšata življenje za 3,4 leta. Dolgoživost je zelo pogosta v močno ruralnih področjih, kjer ljudje vse življenje fizično delajo na poljih, manj pogosto pa obsedijo v pisarnah. Redna telesna aktivnost blagodejno vpliva na žilni sistem, najboljše je, če jo vgradite v svoj življenjski slog, kjerkoli je to mogoče. Izberite stopnice namesto dvigala, obdelujte vrt ali pa se vsak dan na svež zrak odpravite s psom.

Prenajedanje

Še nekaj je skupnega prebivalcem krajev z vrsto stoletnikov. Ti ljudje se ne prenajedajo, temveč jedo z glavo. Le redko jedo sami, najpogosteje v družbi prijateljev in družine. V Okinawi na Japonskem, eni izmed vasic z največ stoletniki, obstaja pregovor »Hara hachi bu«, ki pomeni, da ješ le, dokler tvoj želodec ni 80 odstotkov poln. Prebivalci vasice na dan zaužijejo 1900 kalorij, za razliko od Zahodnjakov, ki jih zaužijemo tudi dvakrat toliko.

Foto: Unsplash/Brooke Lark

Zdrava hrana

Čeprav se prehranjevalne navade področji s stoletniki razlikujejo, pa boste na njihovih jedilnikih zaman iskali živila z veliko maščobe ali sladkorja. Na Sardiniji prebivalci uživajo sredozemsko hrano, polno rib, sadja, zelenjave in rastlinskih olj. Pogosto so živila lokalne pridelave, kar je še dodaten plus. Tudi v Okinawi uživajo malo rib in veliko zelenjave ter stročnic, tofuja in celo morske trave.

Povezanost

V teh področjih so starejši pogosto celotni del skupnosti, kar pripomore k njihovi vključenosti in preganja osamljenost. Ko so raziskovalci intervjuvali stoletnike so odkrili, da so tesno povezani s prijatelji in družinskimi člani, prav zavoljo socialne povezanosti pa ostajajo vitalni in čili vse do stotega leta. American Heart Association and Cancer je v raziskavi odkrila, da socialna povezanost pripomore k hitrejšemu okrevanju po bolezni.

Foto: Unsplash/Oppo Find

Spoštovanje

Velik faktor, ki so ga v raziskavi odkrili raziskovalci, je spoštovanje. Stoletniki v teh predelih sveta se počutijo spoštovane s strani skupnosti.

Svež zrak

Intervjuvani stoletniki veliko časa preživijo na prostem. Zrak, ki ga vdihavajo je čist in svež, kar pripomore k njihovemu dobremu počutju in dolgoživosti. Če veliko časa preživite izven svojega stanovanja, na svežem zraku, pridobite večje količine vitamina D, ki se tvori v našem telesu v povezavi z UV-B žarki. Poleg tega smo na prostem aktivnejši, se več gibamo in smo v stiku z naravo.

Foto: Unsplash/Tiago Muraro

Našli so svoje poslanstvo

V omenjenih skupnostih ima vsak posameznik svoje mesto, četudi to pomeni, da skrbi za vnuke ali pa se udeležuje lokalnih obrti. V Okinawi se tako prebivalci udeležujejo tradicionalnih tečajev pletenja, zaradi česar ostajajo produktivni člani družbe.

Pozitivnost

Še nekaj imajo skupnega, pozitivnen pogled na svet. Kadar se soočijo s problemom, se pomirijo in ostanejo optimistični.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.