fbpx

Bugatti Mistral: zadnji nastop legendarnega motorja

Bugatti Mistral; Foto: newsroom.bugatti.com

Končuje se zmagovita era W16 motorja, Bugatti pa se z ʺodprtimʺ modelom Buggati Mistral poslavlja od svojega 8.0-litrskega motorja.

Bugatti Mistral je osnovan na modelu Chiron, svoje ime pa je dobil dobil po vetru, ki se vije iz doline reke Rone. Avtomobilskim poznavalcem se bo ime zdelo znano, saj smo ga zasledili že v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je ime Mistral nosil Maseratijev coupe-kabriolet, v novejših časih pa se spomnimo modela Nissan Mistral, ki so ga prodajali na japonskem, v 90. letih prejšnjega stoletja. In ker že ravno govorimo o zgodovini, lahko omenimo, da je mogoče na novem modelu prepoznati podobnosti s klasičnega Bugattijevega modela Type 57 Roadster Grand Raid.

Vpliv modela iz 30. let prejšnjega stoletja je mogoče opaziti na ukrivljenem vetrobranskem steklu in usmernikoma zraka na strehi, ki skrbita za dodatno hlajenje motorja. Poleg zgodovinskega navdiha deluje Mistral kot roadster kombinacija modelov Divo in La Voiture Noire. Zadnje luči v postavitvi črke X nas spominjajo na tiste, ki jih nosi Bugatti Bolide, ki je namenjen zgolj preganjanju po pisti.

Bugatti Mistral; Foto: newsroom.bugatti.com

Bugatti Mistral je prvi Bugatti, pri katerem so za obloge vrat uporabili tkano usnje. Prestavna ročica z lesenimi vstavki je narejena iz enega kosa aluminija, v njej pa se skriva kos jantarja, v katerem je ujet Rembrandt Bugattijev ʺplesoči slončekʺ, kateri se prav tako nahaja na motornem pokrovu modela Type 41 Royale roadster.

Bugatti Mistral; Foto: newsroom.bugatti.com

Srce Bugatti Mistrala ostaja 8,0-litrski W16 motor, ki ga najdemo tudi v modelu Chiron Super Sport 300+. Motor ima 1.577 konjskih moči, v letu 2019 pa je Chiron 300+ dosegel hitrost 490,484 km/h. Naloga Mistrala je tako jasna- postati najhitrejši roadster na svetu. Ta naslov je zdaj namreč v rokah Bugattijevega Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse, ki je leta 2013 dosegel hitrost 408,84 km/h. Mistral bi zagotovo prehitel Veyrona GSV, a morda tega ne bomo nikoli izvedeli, saj so pri Bugattiju izjavili, da jih lovljenje rekordov v tem obdobju ne zanima. Na voljo bo le 99 primerkov modela Mistral, vsak od njih pa bo stal 5 milijonov evrov. Oziroma so stali, saj so prav vsi že prodani.

Dodatne Informacije

w16mistral.bugatti.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!