fbpx

Kaj se zgodi z vašim telesom, če pojeste jajčno lupino?

Foto: envato

Ali ste se kdaj vprašali, kaj bi se zgodilo, če bi pojedli jajčno lupino? Ali bi to bilo koristno za vaše zdravje ali bi lahko povzročilo težave? Jajčne lupine so pogosto spregledan del jajca, vendar pa imajo lahko presenetljive koristi in tudi tveganja

Kaj se zgodi z vašim telesom, če pojeste jajčno lupino? Jajčna lupinea je za mnoge le odpadek, ki ostane po pripravi jajc. Vendar pa so znanstvene študije in tradicionalne uporabe po vsem svetu razkrile, da bi lahko imele več koristnih lastnosti, kot se sprva zdi.

Spoznajmo jajčno lupino in njene prehranske koristi

Foto: envato

Jajčna lupina je trda zunanja obloga jajc, ki jajce ščiti pred zunanji vplivi in omogoča plinasto izmenjavo za embrio. Sestavljena so predvsem iz kalcijevega karbonata (približno 95-97 %), poleg tega pa vsebujejo tudi manjše količine drugih mineralov, kot so fosfor, magnezij in beljakovine. Zaradi te visoke vsebnosti kalcija so pritegnile pozornost kot potencialni prehranski dodatek.

Kalcij in drugi minerali

Jajčne lupine so ena najbogatejših naravnih virov kalcija, ki je ključnega pomena za vzdrževanje močnih kosti in zob, ter igra pomembno vlogo pri delovanju mišic in živčevja. Raziskave kažejo, da je kalcij iz jajčnih lupin dobro absorbiran v človeškem telesu, kar ga naredi za učinkovito alternativo komercialnim kalcijevim dodatkom.

Koristi za zdravje kosti in zobe

Zaradi visoke vsebnosti lahko dostopnega kalcija lahko redno uživanje fino mletih jajčnih lupin pomaga pri preprečevanju in zdravljenju osteoporoze ter drugih stanj, povezanih s slabšanjem kostne gostote. Poleg tega so študije pokazale, da lahko prispevajo k zdravju zob, zlasti pri obnavljanju poškodovane zobne sklenine.

Pazite, kako jih pripravite. Foto: Katerina Holmes / Pexels

Potencialna tveganja in previdnostni ukrepi

Kljub številnim potencialnim koristim je pomembno biti previden pri uživanju jajčnih lupin zaradi možnih tveganj.

Možnost prisotnosti patogenov

Na svoji površini lahko nosijo patogene, kot je salmonela. Zato je ključnega pomena, da jajčne lupine pred uporabo temeljito operemo, skuhamo in posušimo, da zmanjšamo tveganje za okužbe.

Tveganja povezana z mikro poškodbami

Ker so jajčne lupine trde, obstaja tveganje za mikro poškodbe v prebavnem traktu, če niso dovolj fino zmlete. Zato je priporočljivo, da se jajčne lupine zmeljejo v zelo fin prah pred zaužitjem.

Lahko jih dodate v hrano. Foto: Element digital / Pexels

Priporočila za varno obdelavo in uživanje

Jajčne lupine temeljito operite pod tekočo vodo. Lupine kuhajte vsaj 5 minut, da uničite morebitne patogene. Lupine posušite v pečici ali na zraku. Zmeljite lupine v fin prah z mešalnikom.

Za varno uživanje je ključnega pomena, da sledite zgoraj omenjenim korakom priprave. Fin prah jajčnih lupin lahko dodajate v smoothieje, sokove, testo za kruh ali druge jedi, da neopazno povečate vnos kalcija.

Pri uživanju netradicionalnih prehranskih virov pomembno posvetovanje z zdravstvenim strokovnjakom, zlasti v primeru obstoječih zdravstvenih stanj ali posebnih prehranskih potreb.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.