fbpx

Prehranski dodatki: katere prehranske dodatke izbrati in za koga so smiselni za uporabo

L-glutamin, BCAA, kreatin,...

Foto: envato

Če se ukvarjate s športom oziroma se trudite živeti čim bolj zdravo, ste gotovo že slišali za prehranske dodatke. Mnenja o njih so deljena: nekateri jih obožujejo, ostali pa trdijo, da so primerni le za profesionalne športnike. Zato smo se pozanimali, kakšno je mnenje strokovnjakov: za koga ima uporaba prehranskih dodatkov smisel in katera hranila je najbolj priporočljivo vnašati v telo?

Prehranska dopolnila so v zadnjih letih postala priljubljenih del prehrane mnogih športnikov, tako profesionalnih kot tudi rekreativcev. Razlog leži v tem, da s samo prehrano ni lahko zaužiti vseh hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje, sploh če je izpostavljeno pogostemu fizičnemu naporu.
Strokovnjaki na področju telesne vadbe trdijo, da lahko prehranski dodatki športnikom pomagajo povečati zmogljivost, skrajšajo pa tudi obdobje regeneracije.

Prehranski dodatki so med športniki pogosti Foto: Karolina Grabowska / Pexels

Kdaj se odločiti za uporabo prehranskih dodatkov?

Odločitev, ali boste prehranske dodatke jemali, je odvisna od več različnih faktorjev. Pomembno je, s katerim športom se ukvarjate, kakšen je vaš cilj in kako pogosto trenirate. Prav tako ima velik pomen vaša prehrana: tisti, ki samo z njo v telo vnesejo dovolj hranilnih snovi in trenirajo le rekreativno, jih bodo potrebovali manj v primerjavi z ljudmi, katerih prehrana ne vsebuje vseh nujnih hranil. Kljub temu vnos dodatkov ne pomeni, da vam na prehrano ni treba paziti: optimalno bodo delovali namreč v kombinaciji z zdravim načinom prehranjevanja.
Različni prehranski dodatki imajo tudi različne učinke, zato smo za vas pripravili seznam najbolj priljubljenih in njihove lastnosti.

Uporaba je priporočljiva ob intenzivni vadbi Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Katere prehranske dodatke izbrati?

1. Kreatin: Kreatin je prehranski dodatek, ki je najbolj priljubljen med bodibilderji in profesionalnimi športniki. Tako je zato, ker mišicam pomaga do večje moči in vzdržljivosti. Prav tako skrajša čas regeneracije in pripomore, da po poškodbah okrevate hitreje. Na voljo je v prahu in kapsulah, strokovnjaki pa priporočajo, da vnesete 3-5 kapsul na dan. Ker kreatin pomaga pri rasti mišic, pa ni priporočljiv za tiste, ki si tega učinka ne želijo in katerih glavni cilj je vitkejši izgled.

2. BCAA oz. razvejane aminokisline: BCAA je kratica za kombinacijo treh razvejanih aminokislin, ki jih je priporočljivo v prehrano vnesti predvsem zato, ker jih naše telo ne proizvede samo. Poskrbijo lahko za ohranjanje mišične mase, skrajšajo obdobje regeneracije, hkrati pa pospešujejo tudi izgorevanje maščob. BCAA so na voljo v obliki kapsul in napitkov, užijete pa jih lahko pred, med ali po vadbi.

3. Glutamin: Glutamin velja za najpomembnejšo aminokislino v našem telesu, ki pa jo zdrav organizem proizvaja sam. Zato je vnos preko prehranskih dodatkov nujen le, če se ukvarjate z intenzivnim športom. V tem primeru lahko skrajša čas regeneracije in poveča vašo učinkovitost, izboljšal pa naj bi tudi imunski sistem. Glutamin je na voljo v obliki kapsul in prahu, najbolje pa ga je zaužiti po vadbi.

4. Vitamin D3: Vnos vitamina D strokovnjaki priporočajo predvsem zato, ker lahko izboljša delovanje našega imunskega sistema in okrepi naše kosti. S hrano ga je skoraj nemogoče zaužiti preveč, zato je ta koristen tudi, če se s športom sploh ne ukvarjate. V primeru redne vadbe pa boste po uporabi opazili izboljšanje delovanja mišic in hitrejše okrevanje po treningu.

5. Omega-3 maščobne kisline: Tudi, če je vaš primarni cilj hujšanje, se morate zavedati, da so maščobne kisline nujne za delovanje vašega telesa. In ker je optimalno razmerje omega-6 in omega-3 maščobnih kislin 3:1, pri večini ljudi pa je stanje bližje razmerju 20:1, je vnos prehranskih dodatkov, ki vsebujejo omega-3 maščobnih kisline zelo priporočljiv. Ne le, da bodo pomagale graditi vaše mišice in s tem pospešile izgubo telesne maščobe, pač pa bodo tudi znižale raven sladkorja v krvi in delovale protivnetno.

6. Magnezij: Magnezij velja za enega najbolj priljubljenih prehranskih dodatkov. Tako je zato, ker ta mineral nujno potrebujemo, telo pa ga ne zmore proizvesti samo. Optimalen dnevni vnos magnezija je 300 mg za ženske in 350 mg za moške, vendar pa se potreba ob intenzivni vadbi poveča. Najbolj priporočljivo je, da magnezij jemljete pred treningom ali pred spanjem.

Zadnja posodobitev 2023-04-24 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Nakup izdelkov brez DDV-ja na Amazon

Slovenske pravne osebe – zavezanci za DDV – lahko na Amazon.de kupujejo brez DDV-ja – davka na dodano vrednost, v kolikor se vaše podjetje na Amazon.de registrira kot poslovni uporabnik. Registracija je hitra in enostavna, z njo pa pridobite posebne poslovne popuste!

PRIJAVA PODJETJA IN NAKUP BREZ DDV

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.