fbpx

Kako do večne ljubezni: 5 navad, ki jih morate spremeniti v odnosu

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Vam je pogled kdaj ušel na starejše pare, ki se z roko v roki sprehajajo po mestnih ulicah in ljubeče opazujejo drug drugega? Takrat lahko začutite upanje, saj prav ti ljudje kažejo, da tista prava, večna ljubezen obstaja in da jo lahko, kljub mnogim razočaranjem, doživite tudi sami. Vendar pa je vanjo potrebno vložiti tudi delo in razrešiti zapore, ki so vam do sedaj preprečevale, da bi jo našli. Za vas smo pripravili 5 navad, ki jih morate spremeniti, če želite, da bo vaše naslednje razmerje trajalo večno.

1. Za svojimi obljubami morate stati

Vsi smo krivi tega, da kdaj obljubimo nekaj, za kar pri sebi vemo, da pač ni realistično. Toda prav take prisege je razlog, da se mnoge zveze končajo prekmalu in na načine, ki niso prijetni ne za enega, ne za drugega partnerja. V razmerju je zelo pomembno, da se držite dogovorov, zato morate, preden k nečemu pristopite, dobro premisliti, ali boste obljubljeno lahko tudi izvedli.
To pomeni, da lahko pozabite na strinjanje s partnerjem le zato, ker se želite nekemu pogovoru izogniti oz. ker se ne želite prepirati. V zdravi zvezi tudi nesporazumi ne vodijo v toksičen prepir, zato k težavi pristopite spoštljivo in iskreno. Partnerja poslušajte in poskusite na situacijo pogledati tudi iz njegovega zornega kota ter šele po tem, ko ste prepričani, da boste za dogovorjenim lahko tudi stali, obljubo tudi izrecite.

Preden nekaj obljubite, dobro premislite Foto: Los Muertos Crew / Pexels

2. Glede svojih čustev bodite iskreni

Iskrenost glede čustev je temelj vsakega odnosa, tako platonskega kot romantičnega. Ljudje včasih pozabimo, da nam drugi misli pač ne morejo brati in da včasih ne opazijo, da nas nekaj moti oz. boli. Najslabše je, da s pogovorom čakamo in izbruhnemo šele, ko čustev ne moremo več zadrževati. Tako lahko stvar, ki nas je na začetku motila le malo, postane razlog za uničujoč prepir.
Prav tako bodite s partnerjem iskreni tudi, ko so tema pogovora vaše sanje, cilji in pretekla dejanja. Ne le, da se boste tako izognili potencialnim nestrinjanjem o načrtovanju prihodnosti, ampak se boste tudi počutili, kot da se vam je od srca odvalil kamen. Imeli boste namreč osebo, ki ji boste lahko zaupali vse, tudi tiste manj prijetne trenutke svojega življenja.

3. Prekinite krog kritik in obtoževanja

Preden se spustite v razmerje, si morate razčistiti, kaj zdrava zveza sploh je, ali še bolje, kaj nikakor ni. In zdrava zveza nikakor ni tekma, kjer ima eden od vaju vedno prav, drugi pa se mora ob nesporazumih “predati” in priznati svojo krivdo.
Namesto tega se morate zavedati, da je edina zmaga, ki jo želita s partnerjem doseči, trajanje vajine zveze. To pomeni, da prizanja, da bi nekaj lahko storili drugače, nikakor ne smete jemati kot poraza, pač pa ga vzemite kot priložnost, da s partnerjem napredujeta v komunikaciji in odnosu. Prav tako k partnerju ne pristopajte z obtoževanjem in kritikami: namesto tega mu na miren in spoštljiv način razložite, kako ste se ob neki situaciji počutili in poskusite razumeti, kako je do nje prišlo.

V zvezi nista tekmeca, ampak ekipa Foto: Mart Productions / Pexels

4. Namesto spreminjanja partnerja se osredotočite nase

Sliši se preprosto, pa vendar močna čustva velikokrat povzročijo, da se v razmerje spustimo z nekom, ki nam nikakor ne ustreza. Zato večina strokovnjakov svetuje, da ljubezen razvijate počasi in partnerja, preden se mu zavežete, dobro spoznate. Cilj partnerskega odnosa namreč ne sme biti, da bi drugo osebo spremenili. Na tak način ne boste le povzročili konstantnega nezadovoljstva na obeh straneh, ampak tudi prehiter konec zveze.
Prav tako se morate zavedati, da na vsem svetu ni človeka, pri kateremu bi vam ugajalo prav vse. Nihče ni brez napak in vedno se bo našlo nekaj, s čimer ne bomo povsem zadovoljni. Takrat je pomembno, da se naučimo razumevanja in partnerja ne žalimo ali obsojamo. Namesto tega se najprej vprašajte, kako bi lahko ta čas namenili delu na sebi in razvijanju lastne osebnosti– dejavnosti, ki je zelo pomembna tako v zvezi kot samskem stanu.

5. Jasno izrazite svojo hvaležnost

Pogost vzrok, da vez med partnerjema po nekem času ni več tako močna kot je bila, so občutki necenjenosti. Nič ni hujšega kot to, da se počutimo, kot da za partnerja nismo dovolj dobri– razen morda vedenje, da smo take občutke v partnerju vzbudili sami. Zato je zelo pomembno, da partnerju jasno pokažete in izrečete, da ste zanj in za vse, kar stori za vas, hvaležni. Da cenite, da vam stoji ob strani in da mu lahko zaupate tako svoje težave kot tudi dosežke, na katere ste najbolj ponosni.
Hvaležnost lahko vadite že preden se spustite v zvezo: na tak način ne boste le k sebi privabili tistega pravega, ampak boste tudi izboljšali kvaliteto svojega življenja in drugih odnosov. Vsako jutro in večer naštejte 5 stvari, za katere ste hvaležni: to so lahko zdravje, ljudje okoli vas, vaš dom… in s hvaležnostjo nadaljujte tudi ob srečanju z najbližjimi. Prijateljici poveste, kako zelo cenite, da jo imate in družinskim članom, kako srečni ste, da vam stojijo ob strani. Sliši se preprosto, pa vendar včasih pozabimo, kako malo je potrebno, da nekoga razveselimo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!