fbpx

Kako doseči dogovor med srcem in umom (iskren nasvet)

Foto: Alora Griffiths / Unsplash

Razum in srce sta instrumenta, ki morata sodelovati in se usklajevati. Včasih je to težko. Še posebej , če vas preplavijo čustva in ju ne morete ločiti oziroma srce prevlada razum ali obratno. Ne glede na to, koliko razmišljate in poskušate analizirati stvari, ne pridete do nobene rešitve in srce vam ne pomaga, ker čutite tesnobo in se bojite, da nobena odločitev ne bo prava.

Ko poskušate prisluhniti sebi, nenehno poslušate, kaj so vam prinesli drugi, s svojim odnosom in vedenjem. Poizkušate se oddaljite od tistega, kar vas straši. Želite nadzorovati svoje življenje in ko vas srce pri tem moti, stremite k racionalizaciji.

Govorite si, da je ljubezen kemija, da zgodi se ali se ne zgodi. To si razlagate, kot da je še nikoli niste videli ali doživeli. Ljubezen je vsakodnevna praksa, ki se izvaja z voljo in namenom, bolj kot z občutki.

In ko v vas trčijo želje srca, brez razuma in logike, spoznate, da sploh ne veste, kaj bi. Obstanete, kajti če nadaljujete, morate podvomiti o vsem, kar ste se kdaj naučili in doživeli, spremeniti morate svoje dojemanje in stališča.

Resnica je, da vas um in srce ne smeta spravljati v dilemo, morata biti v harmoniji in delati v tandemu. Ne smete ravnati v nasprotju z razumom in ne smete zanemarjati svojega srca.

Če želite doseči sodelovanje in konstruktivno uporabljati srce in um, morate dvigniti svojo zavest, poglobiti samozavest, zavrniti vse, kar je lažno in navidezno, in se poskušati čim bolj približati svoji resnici. Samo v iskanju resnice se združita srce in um.

Uresniči svoje sanje. Foto: Kal Visuals / Unsplash

Obstaja čas, ko se morate prepustiti svojim občutkom in uresničiti želje svojega srca. Vaš um se mora umakniti ter čakati na trenutek, da se sooči s posledicami. In, ko vas ta izkušnja rani, prinaša boleče, a dragocene lekcije.

Srce vas je popeljalo v to zgodbo in um vam omogoča, da vključite kognitivne trenutke, obdelate razočaranja, izgubo iluzij spoznate kot osvoboditev. Razumete, zakaj so se stvari zgodile tako, kot so se zgodile, in zakaj je to dobro za vas.

Morate doživeti vzpon, ekstazo, leteti na oblakih občutkov in biti preplavljeni s plimovanjem občutkov. Razumeti morate, zakaj ste to potrebovali in zakaj to ni trajno stanje, v katerem lahko ostanete.

Če ne morete izbirati med željo svojega srca in trditvami svojega uma, se morate vprašati, kaj bi privedlo do najboljšega izida v vašem življenju. Na to vprašanje, morate poiskati pravi odgovor.

Včasih boste obtičali, ker nočete sprejeti poraza. Um vam govori, ne obupajte, srce pa gori od želje in ne sprejema te možnosti. Ali pa vas um preganja s trmasto odločnostjo, medtem ko v srcu veste, da je vse zaman. Tedaj se morate vprašati, ali ste dali vse od sebe, kajti če ste, in se stvari ne spremenijo, potem je najbolje, da se umaknete, čeprav še ne veste zakaj. Nočete se soočiti s porazom in izgubo.

Občutki vam povedo, kam želite iti, in vaš um vam pokaže, kako priti tja, če ne morete priti tja, kamor želite, je logika, da ne bi smeli biti tam.

Če vztrajate pri odnosu, ker ste prepričani, da je ta oseba vaša sorodna duša, vendar vam ljubezni, po kateri tako hrepenite, ne vrača, se morate vprašati, ali je to res do ljubezen sorodnih duš. In če se vprašate, že veste, da ni. Vaše srce želi pravo ljubezen in um vam pove, da je ne boste našli tam, kjer jo iščete.

Včasih boste zmedeni, nič za to. Pojdite naprej. Foto: Taylor Deas Melesh / Unsplash

Če ste izčrpani in utrujeni od dela, nimate volje in navdiha, vam srce pove, da potrebujete počitek, globoko sprostitev, spremembo, čeprav vas um preganja za nadaljevanje. Potem se morate vprašati, ali je to način, kako uresničiti svoje sanje, ker ni tako. Ne boste jih dosegli tako, da zbolite. Zagotoviti si morate počitek, odmor, čas za sprostitev.

Obstaja trenutek, da sledite svoji notranji modrosti, tako kot je trenutek, da nekaj doživite v trenutku brez razmišljanja, spontano. Obstaja čas umika in razmišljanja ter čas delovanja in podoživljanja.

Obstaja trenutek, ko končno razumete, zakaj se vam nekaj nenehno dogaja, ko končno dojamete pomen ponavljajoče se lekcije.

Na koncu ni napačnih odločitev – obstajajo le lekcije, ki nam jih prinesejo odločitve.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!