fbpx

Kako leteti bolj udobno: naslednjič kabinsko osebje povprašajte po teh stvareh

Leteti bolj udobno
Foto: envato

Ste vedeli, da vam v ekonomskem razredu poleg kave in prigrizkov ali kosila na daljših letih pripada še marsikaj drugega? Pogosto morate samo prijazno povprašati kabinsko osebje. To vam bo omogočilo, da boste leteli bolj udobno.

Kaj pomeni “leteti bolj udobno”? Odkar so nizkocenovni prevozniki zavzeli velik del neba in so letalske vozovnice postale dostopne že za nekaj evrov, je razkošje, ki smo ga včasih povezovali z letenjem, izpuhtelo. Pri tem seveda nimamo v mislih poslovnega razreda, ki ohranja standard udobja, temveč predvsem ekonomski razred, ki ga potniki v večji meri koristimo.

Številni dejavniki, povezani z udobjem potnikov, se razlikujejo glede na letalsko družbo in pogosto zavisijo od poslovne politike posameznega podjetja. Pri nekaterih letalskih prevoznikih določene stvari preprosto ne bodo na voljo, a to še ne pomeni, da se ne splača prijazno povprašati osebja.

Foto: Unsplash/Ismail Mohamed

Za spletno platformo Travel and leisure je več stevardes razkrilo, do česa so potniki na letu upravičeni. Brezplačno. Seveda ste v primeru čezoceanskega leta upravičeni do več bonitet, napram krajšim razdaljam, a pogosto lahko dobite precej več od ponujenega. Kot rečeno, le prijazno morate povprašati.

Stvari, ki vam pomagajo leteti bolj udobno

Udobni kompleti

Na dolgih letih bodo vsem potnikom razdelili sete s potovalnimi copati, spalno masko, zobno ščetko in čepki za ušesa. V teh kompletih pa ne boste našli razkošnih krem ​​za roke in drugih predmetov, ki jih bodo delili potnikom v prvem razredu. Ker bi morda prav prišli tudi vam, prijazno povprašajte osebje, če vam lahko morda priskrbijo katerega izmed izdelkov.

Foto: Unsplash/Mohammad Arrahmanur

Ustekleničena voda

Na kateremkoli letu lahko dobite brezplačen kozarec vode, v nekaterih primerih celo steklenico vode. Veliko je sicer odvisno od inventarja na letalu in politike same družbe, a ne vidimo razloga, da naslednjič o tem ne ki povprašali kabinskega osebja.

Odeje in blazine za udobno letenje

Prav tako lahko povprašate za odejo, ne glede na dolžino leta. Temperatura na letalu je lahko zelo nizka, zato so odeje vedno pripravljene, v primeru, da bi katerega izmed potnikov zeblo. Če letite z nočnim letom, lahko prosite tudi za blazino.

Foto: Unsplash/Hanson Lu

Prva pomoč

Vsa komercialna letala morajo biti opremljena s kompleti prve pomoči, ki vsebujejo osnovne stvari – povoje, gazo in antiseptične robčke ter sredstva za izpiranje ran. Če imate med letom nesrečo, le povejte stevardesi in prinesla vam bo vse, kar potrebujete.

Zdravila

Poprašate lahko tudi po zdravilih za različna stanja, od protibolečinskih tablet do vročine in driske. V kompletu prve pomoči na letalu ne boste našli zdravil na recept, lahko pa stevardeso poprosite za tableto proti glavobolu, ki vas muči že od vzleta. Ni vam treba trpeti do pristanka.

Foto: Unsplash/Suhyeon Choi

Knjige ali pobarvanke za otroke

Nekatere letalske družbe vam priskrbijo tudi knjige za otroke, spet druge imajo za otroke pripravljene prav posebne otroške komplete. Najbolje je vprašati, saj nimate česa izgubiti. Verjamete pa nam lahko, da bo vaš let precej bolj miren, če bo otroka zabavala pravljica ali bo užival med barvanjem oz. gledanjem filma.

Dodatni prigrizki ali druga pijača

Na kratkih letih običajno ne postrežejo polnega obroka, ampak le prigrizke. Če pa ste še vedno lačni, prijazno povprašajte stevardeso, ali lahko dobite še en paket. Seveda je odvisno od politike družbe, a če ne boste vprašali, boste prav zagotovo ostali lačni.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.